Рецепт вареників з вишнею, які не розірвуться
Прощання з зимою. В Україні триває Сирний тиждень або Масляна. Господині варять вареники – традиційну цими днями для українців страву. І якщо центральна Україна ласує солодкими варениками, то західна цукор замінює сіллю. Чи є місце млинцям на передвесняних гуляннях цього року?
"На таку кількість десь півкілограма борошна, клади пів чайної ложки соди і пів чайної ложки солі, висипаємо це. Далі перемішати, додати сироватку, – Тетяна з року в рік готує тісто за рецептом. – На Масляну, як годиться, як будь-яка господиня правильна, завжди повинна готувати вареники. Вареники можуть бути, звичайно, різні, але краще всього на Масляну щоб були з сиром, сметаною, з ряжанкою".
Вареники в Україні робили великими і пухкими. І тільки в західних регіонах ліпили крихітні, з тонкого тіста. Тетяна вареники робить традиційно з солодким сиром. Так само солодкі і гречаники. Хоча на Лівобережжі ці страви традиційно солоні.
"Кладемо їх на марлю і намагаємося, щоб вони не торкалися один до одного, тому що вони будуть зараз ще рости", – ділиться секретами господиня.
І ось так під кришкою, на пару, шматочки тіста з сирною начинкою за п'ять хвилин перетворяться на візитку української кухні. Технологія приготування відпрацьована до деталей. Жінка вареники робить часто і багато, адже кілька років поспіль передає страви і військовим на фронт. І сім'я любить ситну страву.
"Вони такі легкі, пухкі, тому вони і називаються парові", – зазначає вона.
Після можна змастити вершковим маслом і полити сметаною.
Останнього зимового тижня українці завжди щедро накривали столи, розповідає етнограф Галина Олійник:
"Цього тижня варили і величезну кількість галушок сирних, пончиків сирних, сирників, налисничків, завівенців, струдлів сирних. І обов'язково варили вареники з безліччю різноманітних начинок".
А ось млинці могли готувати і в піст, щоправда, тільки на воді. І переважно на Слобожанщині.
Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" розбиралися в тому, які млинці готують в різних країнах світу. Кожна країна світу має свої національні рецепти. Наприклад, в Індії готують млинці з ферментованого тіста з рису і сочевиці, а колумбійці і венесуельці люблять кукурудзяні млинці.