В українських містах пропонували спробувати суп із гілля і соснових шишок

24 листопада 2019, 09:58
Вшанувати пам'ять жертв геноциду в Україні прийшли сотні людей

Суп із гілля, лободи і соснових шишок. Горобці і гризуни – як делікатес. Зараз важко уявити, як можна так харчуватися, до того ж ще й не кожного дня. Але українців це рятувало. Тоді, у 32-33-і роки. Які ці страви на смак – пропонували спробувати в шести містах України.

Соснові гілки, ягоди калини, листя і шишки – ось такий суп варили під час Голодомору в 30-х роках. Дуже гіркий і несмачний.Такім супом пригощали перехожих на Софійській площі у Києві. Навіть уявити таку страву на своєму столі – моторошно. Але в трагічні 30-ті це доводилося їсти людям, щоб вижити.

Реклама

"Особливо тоді, коли усвідомлюєш, що цим харчувалися люди і досить довгий час і це ще більше додає якийсь присмак жаху", – ділиться Дар'я Кравець.

Акція "Непораховані з 1932", де пригощають стравами часів Голодомору, проходила в шести містах. Десятки учасників в різних регіонах лежали на холодному асфальті на морозі. Так показували, якими знесиленими, замореними штучним голодом були тоді діти, жінки, чоловіки. Вони падали замертво всюди – просто на вулицях або у себе вдома.

"Радянське керівництво забороняло про це взагалі говорити. Як розповідала моя бабуся, вони навіть не говорили, що взагалі таке поняття як Голодомор існує. Вони навіть про це між собою не спілкувалися", – говорить Ганна Резник, співорганізатор акції.

Вшанувати пам'ять жертв геноциду в Україні прийшли і сотні франківців.

"Сьогодні просто не можна було не прийти, ми вшановуємо тих замучуваних в 32-33 роки. В руках – це та маленька данина, яку ми можемо віддати цим людям. Це свічка пам'яті і символічні колоски", – говорить містянка.

Учасників заходу частували особливим хлібом. Тим, який 32-33-го врятував не одне життя.

Реклама

Із зерен грубого помелу, з кукурудзяного зерна, з полови з домішками жолудів і кори.

У Чернівцях так званим найогиднішим супом в світі пригощали в сквері пам'яті жертв Голодомору. У родині Юрія Кузнєцова про Голодомор розповідав дідусь Василь.

"Він говорив, що за часів Голодомору вони з'їли всіх кішок, собак, ловили горобців. Говорив, що вижив завдяки тому, що в полях розоряв кубла гризунів, де було зерно. І їв все, що було", – ділиться учасник акції.

Каштани, дерев'яна тирса, черви, жолуді, щури і навіть шкіряні черевики – їх також варили, щоб потім випити цей відвар. Втрати в роки Голодомору можна порівняти з кількістю загиблих українців у Другій світовій війні.

Реклама

Як відомо, в Україні кожну четверту суботу листопада вшановують пам'ять жертв Голодоморів. В цьому році ця сумна дата припала на 23 листопада.

У цей день українські політики і чиновники закликали народ запалити свічку пам'яті і вшанувати пам'ять жертв Голодоморів, загиблих внаслідок геноциду радянської влади.