Пора розсади: українські дачники активно готуються до весни

26 лютого 2019, 08:12
Досвідчені городники дали поради, як не "вбити" ніжні паростки в перші ж дні

Дачники в Україні вже починають робити посіви на розсаду. Журналісти "Сегодня" з'ясовували, що вже можна садити, а що ще зарано.

Реклама

Киянка Наталя Колесник радить: щоб насіння проросло, воно повинно бути вологими. Деякі городники замочують насіння в теплій воді на цілих сім днів. Контроль за вологістю надзвичайно важливий і після висадки насіння. Наприклад, перці зверху накривають плівкою. Правда, щодня на кілька годин їх слід відкривати.

"Потрібно стежити, щоб не пересихав ґрунт. Якщо він пересохне, рослина загине. Адже паростки дуже слабенькі. Але не можна і заливати водою", – розповідає Наталя.

Зручно зволожувати розсаду розпилювачем для води. Крім того, розсаду краще тримати подалі від батареї. Навіть година в сухому ґрунті може знищити насіння.

"Цього досить, щоб розсада вже не зійшла. Вона рушила в ріст, їй не вистачило вологи – і все, її вже не буде", – говорить директор садового центру Тетяна Захаренко.

Зараз вже час сіяти селеру, базилік, баклажани і перець. Їх вирощування – довше, ніж у інших культур. А ось цибулю слід садити вже на початку березня. Таким рослинам зазвичай потрібно 40 або 60 днів, щоб зміцніти і витримати пересадку в відритий ґрунт. А ось час помідорів і огірків наступити тижні через два-три.

Реклама

"Зараз не вистачає сумарних світових температур. І розсада буде тягнутися в пошуках світла. Тому вона буде довга, з тонким стовбуром і слабка. Така вона нікому не потрібна, навіть не дасть якісного врожаю", – говорить Захаренко.

Слід враховувати і особливості регіону. Час висадки може відрізнятися на кілька тижнів.

Важливо також вибрати землю і насіння. Наприклад, ґрунт з лісу не годиться, тому що в ньому міститься дуже багато піску і є ризик розвитку паразитів. А імпортне насіння – не завжди панацея. Головне, перед висадкою перевірити їх у воді. Якщо насіння не тоне протягом години, швидше за все, воно зіпсоване.