Спалах ботулізму в Україні: смертельну інфекцію знайшли в консервах

18 липня 2017, 15:03
В регіонах України немає сироватки проти ботулізму, зазначила інфекціоніст МОЗ

Діти потрапили до лікарні. Фото: 112.ua

В Україні зафіксовано нові випадки захворювання на ботулізм, один з яких стався через вживання рибної консерви промислового виробництва.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська.

Реклама

Вона зазначає, що через спалах ботулізму переглянуті рекомендації щодо профілактики смертельної інфекції.

"Необхідно додати або обмеження вживання консервованої продукції, купленої в магазинах і виробленої в промислових умовах, або цю продукцію необхідно піддати термічній обробці", – заявила інфекціоніст.

Ольга Голубовська також додала, що в регіонах України немає сироватки проти ботулізму, тому дуже важлива профілактика цієї інфекції.

Реклама

"Нагадую, що протиботулічної сироватки в регіонах немає. Так що порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. Нам залишається тільки одне – профілактика. Як все-таки добре, що ця зараза не може гіпотетично перебувати в будь-якому продукті, нам просто пощастило", – написала Ольга Голубовська.

Раніше сайт "Сегодня" дізнавався, як не захворіти на ботулізм і де шукати ліки .

Реклама

Нагадаємо, в Україні зареєстровані випадки захворювання на ботулізм серед населення, пов'язані з вживанням рибної продукції. Раніше в Держпродпотребслужбі повідомляли про спалах небезпечної інфекції в Полтавській, Сумській та Запорізькій областях. Крім того, ботулізм діагностували у Вінницькій, Київській, Одеській та Херсонській областях.

Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого уражається нервова система. Важка форма захворювання може призвести до летального результату. Бактерії інфекції можуть жити в в'яленій і сушеній рибі, грибах домашньої консервації, м'ясних і рибних консервах і ковбасі.