Як працюють ресторани і спортзали після послаблення карантину: нові правила для українців і враження власників

29 травня 2020, 07:00
Робота літніх терас не рятує кафешки і ресторани від збитків, а спортзали попереджають клієнтів, що займатися можна тільки за попереднім записом і в масках

/ Фото: Getty Images

Майже три тижні ресторани, кафешки і бари в Україні працюють в режимі літніх терас. Весь персонал в масках і рукавичках, столи – суворо за 1,5 м один від одного. Але народу не особливо багато, а ті відвідувачі, що є, карантинних заходів дотримуються неохоче, більшість без масок. Однак власників українських закладів робота в режимі "літників" не рятує. За їхніми словами, це в кращому разі 20% від колишнього обігу. У спортзалах, які відкриються з 1 червня, ситуація трохи краща. Наприклад, їм не потрібно шукати гроші на закупівлю продуктів, щоб запустити бізнес. Відкрив спортзал – і все. Але і тут є свої нюанси. Найбільші фітнес-центри вже попередили клієнтів, що для відвідування залу потрібно заздалегідь записуватися і отримати талончик, як у поліклініці до ендокринолога, а вправлятися – тільки в масці.

Відео: Сьогодні

Реклама

На межі банкрутства

У відпустку за свій рахунок. Ця фраза стала девізом майже всього малого і середнього бізнесу в Україні. Але якщо супермаркети, аптеки та деякі будівельні гіпермаркети працювали, то кафе, барам і ресторанам сказали закритися до кращих часів.

До введення суворого карантину у сфері ресторанного бізнесу працювало близько мільйона українців. Майже всі залишилися без роботи. Утрималися одиниці: менеджмент і персонал, які переорієнтувалися на доставлення, самі стали біля плити і працювали кур'єрами. Українські ресторатори, з якими поспілкувався сайт "Сьогодні", виявилися на межі банкрутства.

Близько 4 тис. своїх співробітників на період суворого карантину українському рестораторові Дімі Борисову довелося відправити у відпустку за свій рахунок. За його словами, по суті, це найжорсткіший криза з усіх, що переживала Україна за роки незалежності. Зрозуміло, що зараз, з відновленням роботи літніх терас, персонал потроху повертається. Але йдеться про сотні, а не тисячі співробітників.

Реклама

Аналогічні труднощі переживає і власник мережі піцерій "Mamamia" Олексій Тюрін. Багатьох зі своїх 500 співробітників йому також довелося відправити у відпустку за свій рахунок. За словами Олексія, навіть після повного зняття карантину в ресторани ходитиме набагато менше людей. За два місяці народ просто звик не ходити в заклади, люди навчилися жити інакше, до того ж залишився страх заразитися.

"Уявіть, в один момент вас закривають. Чи не надходять гроші на оплату продуктів, які ви закупили на звичайний режим роботи, немає доходу для оплати праці співробітників, які працювали повний робочий день. Тобто у нас не просто зникли прибутки, а й на високому рівні залишилися зобов'язання. Поки був карантин, ми були змушені два місяці виплачувати зарплату, ту заборгованість, яка була за звичайний період. Думаю, така ситуація у всіх, хто ще працював. Хто не працював, той просто сказав: все, народ, ми не платимо, у нас борги, ми їх виплатимо колись, і це колись настало зараз. А клієнтів немає", – сказав сайту "Сьогодні" Олексій Тюрін.

Одеський ресторатор, власник закладів "Компот" Савелій Лібкін розповідає, що прибуток у них закінчився 16 березня, після було лише накопичення збитків. Він мусив скоротити весь персонал, а це 600 людей, за винятком тих, хто забезпечував доставку і харчування лікарів. У найбільш пікові моменти разом з кур'єрами працювало 90 осіб.

"Всі ці люди, сподіваємося, прийдуть в компанію, коли уряд вирішить, що ми нітрохи не гірше, ніж метрополітен. Скільки ми накопичили збитків? Багато. Скільки? Не скажу, але багато. З постачальниками будемо розраховуватися ще дуже довго, але все віддамо, але довго", – сказав сайту "Сьогодні" Савелій Лібкін.

Ще в кінці березня Верховна Рада прийняла закон №3275, який серед іншого передбачає підтримку малого і середнього бізнесу з безробіття в період карантину. Із заявами на допомогу з виплати зарплат своїм співробітникам роботодавці можуть звертатися в районні центри зайнятості. Але розміри допомоги визначаються, виходячи з фінансових можливостей держбюджету, і не можуть перевищувати рівня мінімальної заробітної плати (4723 грн).

Реклама

Спорт за записом і в масці

На відміну від деяких ресторанів і кав'ярень, що навіть під час жорсткого карантину працювали на доставлення, спортзали були наглухо закриті. Тренери і весь персонал опинилися на вулиці. За словами київського тренера з функціональної підготовки Олександра Ковтуна, довелося освоювати нові види онлайн-тренувань, а також нові тренування на вулицях і в парках.

"Чекаємо відкриття спортзалів. Думаю, обмежувати кількість людей в залах не будуть, тому що не всі відразу кинуться в зал. Деякі ще будуть остерігатися місяць-два. Ну а ті, хто піде... в будь-якому разі будуть антисептики, вологе прибирання. До того ж люди вже самі звикли за два місяці дотримуватися соціальної дистанції. Тобто якщо хтось один сидить на тренажері, другий стоятиме за 1,5-2 м і чекатиме", – сказав сайту "Сьогодні" Олександр Ковтун.

У Києві спортзали обіцяють відкрити 1 червня. Деякі вже навіть розробили свої внутрішні правила і попередили клієнтів, що на групові заняття потрібно буде записуватися заздалегідь, доступ суворо за талонами, бо одночасно в залі не зможе перебувати більше 10 осіб. У самому тренажерному залі деякі тренажери і зовсім будуть закриті. Ну а вправлятися можна буде тільки в масці. Басейни ж поки під забороною.

У бесіді з сайтом "Сьогодні" киянка Христина Акопян, яка до карантину ходила в спортзал, розповіла, що з 1 червня ходити не почне.

"Поки незрозуміло, як вони будуть сортувати людей на тренажерах. І сенс заняття в масці? Якщо в залі й без маски, коли займаєшся, дихати важко", – сказала нам Христина.