Борщ на вагу золота: український червоний став розкішшю для простих людей

4 січня 2016, 18:09

События на ТК Украина

Ціни на овочі сильно злетіли

За капусту – 12 гривень, за буряки – 8. Ринкові ціни на моркву і цибулю ще вище. Через подорожчання овочів зварити каструлю борщу для багатьох господинь стало не по кишені.

Реклама

Борщ – улюблене блюдо Тетяни та її сім'ї. Каструлю червоного українського варить двічі на місяць. Але останнім часом, каже жінка, готувати борщ стало занадто дорого.

"Найбільше подорожчала моркву і цибулю. Зварити борщ зараз дорогувато. Хоча у мене майже всі з городу, але моркву і цибулю я купую", – розповідає домогосподарка Тетяна.

Чому таке дороге для українця національне блюдо – з'ясовуємо на ринку. Білокачанна капуста, наприклад, минулого року не вродила, тому і ціни пішли вгору, каже продавщиця Лідія Михайлівна.

"Вистачить на 5 літрову каструлю борщу, на 18 гривень – дорого", – говорить Лідія.

Реклама

Необільние врожаї минулого року були і моркви. За кілограм соковитої на ринку зараз просять 15 гривень. В одну ціну з нею – цибулю. Хоча за ріпчаста можна сторгуватися.

Буряк – серед основних інгредієнтів українського борщу. За натуральний барвник страви продавці овочів просять 8 гривень. Картопля теж недешевий – 7-8 гривень. Квасоля за смаком.

"Кому не вистачає грошей на м'ясо, хай бере квасоля і буде їсти", – каже продавець Катерина Громова.

В тренді
Заморозки в середині квітня: синоптик шокувала Україну прогнозом

А ось цінники на часник лякають навіть продавців. Кілограм привізного – коштує 65 гривень, український – на 20 грн дорожче.

Сільгоспвиробники кажуть, що овочі навряд чи подешевшають. І виною тому не тільки торішні неврожаї. Високі ціни на основний борщовий набір накручують посередники.

Реклама

"Дуже дорожчає продукція через те, що люди відмовилися вирощувати овочі. У зв'язку з тим, що не можемо продати за доступними цінами для споживача", – говорить голова фермерського господарства Борис Ткач.

А ось високі ціни на м'ясо і сало вже нікого не дивують. Кіло якісної свинини потягне на сотню гривень. Тому дедалі частіше господині варять борщ без м'яса. Тетянин борщ сьогодні буде теж вегетаріанським. Надалі ж, каже, буде вибирати для страви птицю.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти