Гриби продовжують укладати українців на лікарняні ліжка. На минулому тижні повідомлення з Івано-Франківська – дев'ять людей отруїлися. Двоє у важкому стані.
Інформація з Києва – за десять днів до лікарів звернулися два десятка грибників. Як дізнатися – їстівний чи гриб, і наскільки він безпечний – адже невідомо, де його знайшли. І які людські органи першими потрапляють під удар грибів-убивць.
"Лісове м'ясо" за ціною звичайного. У Києві біля станцій метро – щосили торгують грибами. Білі, червоноголові, польські, лисички...

Вірити продавцям доводиться на слово. Звичайно, ніяких сертифікатів у них немає.
Поки є ризикові покупці, процвітає і грибний бізнес. Траси суцільно – в дарах лісу, особливо – на Західній Україні. Марія з дочкою за день продають по п'ять кошиків гривень на 600. Взимку стільки коштуватиме трилітрова банка сушених.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
На лікарняне ліжко Віра потрапила на наступний день після вечері "добрими" вешенками.
В гості приїхали племінники і привезли гриби. Тепер все вчотирьох знаходяться в лікарні.
У всіх вражена печінка. Лікарі припускають: на сковорідку могла потрапити поганка. Її легко сплутати з гливи або сироїжкою.
Пік отруєнь зазвичай припадає на кінець вересня. В цьому році ще й урожай небувалий.
Небезпечні не тільки отруйні гриби, а й їстівні, якщо їх зібрали біля дороги або в місцях з підвищеною радіацією. Мало хто знає, що в державних лабораторіях можна безкоштовно перевірити гриби на вміст радіонуклідів.
Журналісти залишили в лабораторії три кілограми грибів, куплених на стихійних ринках в столиці. Що покаже експертиза?
Володимир під кінець грибного сезону хвалиться кілограмом лисичок і гігантським білим.
З старої печі (на дровах, звичайно) Віталіна Миколаївна дістає останню в цьому році партію сушених.
Господиня підрахувала: якщо скласти всі зібрані в цьому році гриби – набереться мішок, не менше.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Микола Придюк – вчений-мікології, досліджує гриби двадцять років. В Україні ростуть кілька тисяч шапинкових. Але їстівними вважаються лише кілька десятків.
Народними способами, говорить вчений, перевіряти отруйність марно.
І все ж, правильні гриби – це джерело білків, вітамінів і мікроелементів. Микола вважає за краще їздити за ними на батьківщину, в Рівненське Полісся. В околицях Києва збирає суто заради науки.
Перевіряти вміст радіонуклідів у грибах дозиметром неправильно.
Зробити це можна тільки в лабораторії. Нагадаємо, журналісти здали на експертизу гриби зі стихійних ринків столиці. І ось результат.
"Гриби досить таки чисті. При нормі 500, у нас 71.6 бекерель на кілограм. Тобто, можна із задоволенням вживати", – підсумувала Марина Мазурук, інженер лабораторії.
Але мало хто несе гриби в лабораторію. В основному, їх перевіряють на своїх шлунках і печінки.
Раніше українцям показали, які гриби можна збирати і як їх відрізнити від отруйних.