Уже майже годину на кухні киянки Оксани Грузицької на повільному вогні нудиться і закипає пшениця для святкової куті. Серед 12 страв, які будуть на столі, кутя – головна.
"Як там наша кутя? Зараз подивимося, ще час не вийшов, ще трішечки!" – стежить за приготуванням святкової страви киянка Оксана Грузицька.
Оксана готує кутю за сторічним рецептом прабабусі. Основа – пшениця і джерельна вода. І обов'язково слід задобрити страву!
"Це родзинки, це горішки грецькі, бабусі наші не мали тоді ще арахісу. Мак, мед, і зараз господині прикрашають цукатами різними" – розповідає Оксана.
Мак перемелює у блендері, подрібнює горіхи і промиває родзинки. Але фінальний етап створення головної страви Святвечора – додавання узвару. Сухофрукти для нього Оксана ретельно промиває.
"Уже коли готова кутя, його трошки, половину склянки беруть, заливають, в кінці і перемішують", – пояснює Оксана Грузицька.
І ось на плиті парять вже дві каструльки – з узваром і кутею. Ще мить – і Оксана по черзі підмішує інгредієнти. І тут головне не переборщити – тільки дві ложки. Прикрашає цукатами і додає узвар. Як символ свята – посередині солом'яне янголятко.
Головним напоєм Святвечора вважався узвар, а головною стравою – кутя, проте в різних регіонах її склад міг відрізнятися.
Уже другий рік фітнес-тренер з Павлограда Тетяна Зінченко ставить на стіл 12 пісних страв.
"Ми беремо звичайну пшеницю, яку я попередньо замочила на добу у водичці, і засипаємо її в каструлю", – пояснює мешканка Павлограду Тетяна Зінченко.
Готує страви для кумів і хрещеників. Зізнається – калорії рахує, тому підсолоджує журавлиною замість цукру.
"Завжди шукаю якісь класні добавки. Саме щоб рослинні, які допомагають своє тіло підтримувати в чистоті і на користь для здоров'я", – каже Тетяна.
До Святвечора Тетяна досі готується за традиціями бабусі: замочує мак, додає у страву мед, трохи родзинок. У сім'ї Зінченко без куті за стіл не сідають.
"Кутя з пилу, з жару. Традиційна страва Святвечора. По ложці – кожному гостю. Це традиція нашої сім'ї", – пояснює Тетяна Зінченко.
На Прикарпатті кореспондентам "Сьогодні" розповідають про складові своєї куті.
"Беремо пшеничку, як символ достатку, втираємо мак, додаємо горіхи, додаємо мед, щоб було солодко", – говорить мешканка Івано-Франківська Любов Петрунько.
У сім'ї Путруньків на столі завжди 12 страв. До Святвечора готуються з самого ранку.
"Готують вареники з капустою, вареники з картоплею, квашену капусту, рибу смажену, оселедець, салат з буряка, узвар", – розповідає про традиції Любов Петрунько.
У кутку – ставлять дідуха, а вечерю починають з молитви. У повітрі – дух Різдва.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати узвар на Різдво.