МОЗ поміняв норми харчування: в Україні зростає кількість дітей з ожирінням

24 грудня 2017, 07:51

Віталій Андронік Віталій Андронік

Українським дітям рекомендують їсти менше калорійної їжі

МОЗУкраїнипереглянуло добові потреби в харчуванні. Велику увагу приділенонормамхарчуваннядлядітей.Нормидовелосяпереглянути,оскількидітисталибільше їстишкідливоїїжііменшерухатися.КожентретійпідлітоквЄвропімаєзайву вагу,підрахувалиу Всесвітнійорганізаціїохорони здоров'я.Аза данимиМіністерства охорони здоров'я,вУкраїнідесяткитисячдітейзожирінням.Томувідомствозменшилонормупотребивкалоріяхдлядітей.Сайт"Сегодня"дізнався,навіщопотрібномінятихарчування

Українські діти страждають ожиріннням

ВЄвропікожна третя дитинастраждає на ожиріння.РанішепроблемавУкраїні небулатаквиражена,алеостаннірокинабираєтемпи.Заразвкраїні70тис.дітеймаютьзайву вагу.Це,напершийпогляд,не такбагато.Алеякщов 2002 роцівУкраїнібуло1,4%дітейзожирінням,тов 2014-2,4%.Іцечислозростає.

"Не дивлячись на постійні зусилля в боротьбі з проблемою дитячого ожиріння, кожен третій підліток в Європі як і раніше має надлишкову масу тіла або страждає ожирінням. При цьому найвищі показники відзначаються в країнах Південної Європи і Середземномор'я. Особливе занепокоєння викликає той факт, що епідемія зростає в країнах Східної Європи, де показники традиційно були нижче", - говорить Сюзанна Якаб, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Реклама

diet-695723_1920Фото: pixabay.com

Узвітіорганізаціїзазначається,щовУкраїніпоширеністьожирінняпідвищуєтьсязвіком.Чим старша дитина,тимбільшезростаєризикожиріннячерез неправильнехарчування.

Прицьому53%українськихпідлітківїдятьщодняовочі.Цеодинз найвищихпоказниківсередєвропейськихкраїн.ВІспанії,наприклад,овочіщодняїдятьтільки23%дітейвід11до15років.

Разомзтим,39,2%українськихдітейщодняїдятьсолодощі.А,наприклад,вСловеніїтільки15,8%.Цеговоритьпро незбалансованістьхарчуваннявУкраїні.

"Їжа стала більш рафінована і з'явилося більше нездорової їжі: борошняних виробів, напоїв з високим вмістом цукру. Зараз кондитерські вироби і солодкі напої доступні для підлітків. Для дітей солодощі ще й символ заохочення, якщо дитина себе добре поводить їй обіцяють цукерку. Це формує звички нездорового харчування",- говорить Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров'я.

Що змінять нові норми харчування

МОЗзменшивнормупотребивкалоріяхдлядітейрізного віку.

Зміниторкнулисяхарчуваннядітей1-3років-калорійністьхарчуваннязменшенана155ккал.Дітям 4-6роківпотрібно їстименшена300ккал.Шестирічкамнормузменшилина400ккал.В7-10роківнормахарчуванняскоротиласяз 2400до 2100калорійвдень.Відомствоскоротилопотребиврослиннихбілкахівуглеводах.Алезбільшенапотребавм'ясі та рибі.

ТакожвУкраїніпомінялипотребуу вітамінах.Так,вУкраїнізменшили потребуу вітамініАізбільшенанормавітамінуDіфолієвоїкислоти.

salad-374173_960_720Фото: pixabay.com

В тренді
Народний синоптик розповів, яким буде березень і коли з України підуть холоди
Нераціональнехарчуванняпризводитьдо розвиткусерцево-судинних,онкологічнихзахворювань,діабетуіпорушенняобмінуречовин-цепричини86%смертейукраїнців.

Зайва вагаможестатитакожпричиноюпсихологічнихпроблем,соціальноїізоляціїтапропускушкільнихзанять,зазначають у МОЗ.
Реклама

"Важливо було переглянути калорії, не зменшити їх обсяг, а збільшити різноманітність. Діти їдять рафіновану їжу з швидкими вуглеводами. Це відображає світову тенденцію, в тому числі і в Україні", - говорить Отто Стойка.

В Україні немає культури харчування

Щобпомінятихарчуваннядітей,потрібнозмінювати ставленнядоїжідорослихібатьків,впевненийлікар.

"Люди повинні розуміти, що головне не наїстися, а харчуватися різноманітно. Проблемою людства завжди була нестача їжі або недоїдання. Було розуміння, що їжа повинна бути калорійною, її має бути багато. На жаль, часто ця модель зберігається в українських сім'ях досі", – говорить Отто Стойка.

Українцям потрібно вчитися правильно харчуватися. Наприклад, якщо в раціоні є картопля, то вона повинна бути вареною, а не смаженою. Якщо картопля, то без хліба. Якщо хліб, то з іншими овочами, а не картоплею.

"Картопля в продуктах здорового харчування відноситься не до овочів, а до вуглеводів. Змінити свідомість хоча б в таких основних підходах до харчування. Потрібно формувати навички приготування здорової їжі, здорового розподілу харчування протягом дня", - зазначає лікар.

Зміна норм харчування один з кроків. Але вони вплинуть тільки на їжу, яку готують дітям в дитсадках і школах. Тому державі потрібно ще зайнятися громадським харчуванням.

"Наприклад, в Данії є державний проект, в школах і багатьох офісах доступні фрукти. Це дуже важливо збільшувати доступність корисних продуктів", - додає Отто Стойка.

Експерти Гарвардської школи громадської охорони здоров'я розробили спеціальну
"Тарілку Здорового Харчування".

russian__hep_aug2015Фото: hsph.harvard.edu

Так,овочііфруктиповинністановити основну частинуприйомуїжі-½тарілки.Прицьомукартопля невважаєтьсяовочемза цією системою,оскількивонанегативновпливаєнарівеньцукрувкрові.

Цілісні і неочищені зернові – цільна пшениця, ячмінь, вівсянка, гречка і неочищений рис – менше впливають на рівень цукру в крові і інсулін, ніж білий рис і інші очищені зерна. У тарілці вони повинні складати ¼.

Ще чверть тарілки – це білки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові джерела білка. Вживання червоного м'яса потрібно обмежити, і уникати переробленого м'яса – сосисок, ковбас і т.д ..

МОЗ розробило "Тарілку здорового харчування українця" для дорослих і дітей від двох років. У відомстві рекомендують вживати не менше 300 г овочів і бобових в день. Стільки ж фруктів і ягід, віддавати перевагу цільнозерновим продуктам, 2-3 рази на день вживати молочні продукти і 1-2 яйця. Також 2-3 рази в тиждень МОЗ рекомендує їсти рибу.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти