Чи потрібно в Україні готувати морги і крематорії: коментар лікаря

7 квітня 2020 15:16

Ганна Педан Ганна Педан

До чого потрібно готуватися українцям

Сьогодні, 7 квітня, в Україні зафіксовано 1462 випадки зараження на COVID-19, видужало 28, померло 45 осіб. Незважаючи на те що в Європі вже говорять про суттєве уповільнення коронавірусної інфекції, хвороба продовжує забирати життя. Коли українцям чекати піку захворюваності, чому так важливо сидіти на самоізоляції, до чого потрібно готуватися. На ці запитання відповів Ярослав Першегуба, лікар загальної гігієни, старший викладач кафедри громадського здоров'я Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика.

Реклама

"Якби Україна відразу закрила кордони, коли вірус спалахнув в Європі, а тим, хто повернувся, влаштували б обов'язкову обсервацію, то можна було б чітко спрогнозувати пік захворюваності. А зараз потрібно рахувати від 28 березня, коли закрили кордони. Основна маса людей заїхала до того, і ми не знаємо, були вони інфіковані чи ні. Тому ми від 28 березня беремо 14 днів (мінімальний інкубаційний період) і додаємо ще 28 днів. Тобто це якщо захворіють ті, кого, можливо, інфікували приїжджі. Отже, можна спрогнозувати, що пік захворюваності буде в кінці квітня – на початку травня", – говорить лікар.

У Європі кажуть про уповільнення поширення коронавірусу. Дивіться в нашому сюжеті:

За словами Ярослава Першегуби, зараз дуже важливо проводити серйозну роз'яснювальну роботу з тими, хто повернувся з-за кордону. Вони приїхали додому, тут вони не мають чим зайнятися, вони ходять по гостях, спілкуються з друзями, сусідами, яких давно не бачили. Як результат, кількість захворювань збільшилася саме в селах, куди повернулися "заробітчани". Треба їм чітко пояснювати, що далі свого двору виходити не можна, гостей приймати не можна.

В тренді
Грозовий четвер. Прогноз погоди на 29 липня (карта)
Україну знову чекають грози. Колаж "Сьогодні"
Реклама

Читайте також: Україна вже витратила на боротьбу з коронавірусом майже мільярд гривень

"Якщо вони це зрозуміють, то тоді, можливо, вдасться уникнути великої кількості смертей. Проте вже зараз потрібно готуватися до піку смертності. В Україні традиція кремації не дуже поширена. І проблема виникне, коли морги не зможуть впоратися з навантаженням. А це вже буде тепло, тому треба думати, де взяти холодильники. США ще тиждень тому почали готуватися до цього і залучили автомобільні рефрижератори. Думаю, що це потрібно вже зараз і нам робити. Наші лікарні та морги не розраховані на такий спалах. Якщо в якомусь райцентрі буде 100-200 летальних випадків, то померлих просто ніде буде зберігати... У нас є рефрижератори для перевезення продуктів. Уже зараз треба домовлятися з власниками, думати про компенсацію для них. Зрозуміло, що потім всі ці машини треба буде потім ретельно мити і дезінфікувати", – підсумував Ярослав Першегуба.

Нагадаємо, раніше ми публікували інтерв'ю з Ярославом Першегубою, де він розповів, як правильно поводитися на вулиці, в транспорті, чи потрібно дезінфікувати продукти після магазину.

Всі подробиці в спецтемі Коронавірус NEW: штам Дельта

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти