Перші в світі: українські вчені заявили про прорив в прогнозуванні ускладнень COVID-19

5 березня, 13:27

Вікторія Барановська Вікторія Барановська

Вони залежать від рівня позаклітинної ДНК

Українські вчені зробили науковий прорив в прогнозуванні ускладнень коронавірусу. Їм першими в світі вдалося з'ясувати, що ступінь ускладнення залежить від рівня позаклітинної ДНК.

Реклама

Про це повідомляє пресслужба НАН України.

"Мені приємно повідомити (і українські лікарі про це дізнаються швидше): ми припустили, що саме рівень позаклітинної ДНК і є прогностичним критерієм (чим він вищий, то гірший прогноз), і довели це (до речі, першими в світі)", – зазначив завідувач відділом загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, лікар медичних наук, професор Віктор Досенко.

За його словами, це з'ясувати вдалося експериментальним шляхом. Коли люди надходили в лікарню, то у них брали кров для визначення рівня позаклітинної ДНК. В цьому експерименті взяли участь 80 пацієнтів з COVID-19.

"Тому все, що потрібно людям, щоб буквально в перший день хвороби передбачити, наскільки важким буде перебіг коронавірусної хвороби і, відповідно, які препарати слід приймати, – здати кров на визначення рівня позаклітинної ДНК", – уточнив Досенко.

В тренді
Україну накриє дощовий циклон: синоптик розповіла, де може піти ще й сніг
Реклама

Він запевняє, що це цілком реально і не дорого, потрібні тільки набір реактивів та спектрофлюориметр.

Раніше ми повідомляли, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів про своє самопочуття на п'ятий день після вакцинації від COVID-19 препаратом Covishield. За його словами, він почувається прекрасно.

Не забудь привітати: ідеї найоригінальніших подарунків на 8 Березня

Всі подробиці в спецтемі Коронавірус

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти