Найкращі студенти харчових вузів України перейняли досвід європейських колег

1 лютого 2018, 17:09

30 студентів-переможців конкурсу "Харчові технології" відвідали велику кондитерську виставку ISM в Кельні

Конкурс "Харчові технології" відбувся в Україні вперше. 800 студентів українських вишів у грудні 2017-го представили свої розробки, проекти і стартапи з виробництва їжі та упаковки.

Мета проекту – виховати нове покоління технічно грамотних фахівців України, яке буде представляти країну на міжнародній арені.

У фіналі проекту конкурсанти представили ідеї зниження калорійності кондитерських виробів, популяризації здорового харчування, їстівну упаковку і посуд і багато іншого.

З них журі визначило 30 переможців. Організатор конкурсу – Благодійний фонд Бориса Колеснікова – подарував переможцям відвідування Міжнародної кондитерської виставки ISM 2018 у Кельні. На виставці студенти вивчили, як формуються ціна і тренди на виробництво продукції, а деякі обмінялися контактами з європейськими та українськими виробниками.

Сайт "Сегодня" поспілкувався з переможцями конкурсу.

Від їстівної плівки до посуду з печива

Єгор Поліванов учиться на харчового технолога. У фіналі конкурсу "Харчові технології" він презентував глазур, яка за своїми якостями може замінити плівку, при цьому її можна з'їсти разом з цукеркою. Виготовляється вона з альгінату – речовини, яку отримують з бурих морських водоростей.

До презентації проекту довелося потрудитися, ділиться хлопець. Конкурс складався з двох етапів: есе і захисту проекту.

hur1_5344

"Коли я надсилав есе на проект Фонду Бориса Колеснікова, сумнівався, що потраплю на настільки великий конкурс з можливістю відвідати міжнародну кондитерську виставку. Я був приємно здивований, коли мені подзвонили і запросили до Києва захищати проект. Дуже хвилювався, тому що це дуже відповідальний момент – захистити розробку перед журі, які працюють в галузі вже давно", – розповідає студент.

Перед тим як отримати плівку, Єгор вивчив, які вона може мати властивості через квантове хімічне комп'ютерне моделювання. За допомогою спеціальної програми він спрогнозував, яким буде речовина, як себе поведе, які концентрації складових потрібно використовувати. В результаті Єгор разом зі своєю науковою командою відтворив і протестував плівку в лабораторні умовах.

"Залежно від умов приготування, складу і концентрації інгредієнтів, плівка може бути як еластичною, так і твердою. Сама глазур – прозора, якщо потрібно, то можна додати барвники. На смак вона трохи солодка. Тому вона більше для кондитерських виробів. Термін придатності у плівки мінімум чотири роки. Так плівку ще ніхто не робив. Я буду боротися, щоб плівка на кондитерських виробах була безпечна для довкілля. Я хочу, щоб вона пішла в маси і принесла користь планеті", – розповідає Єгор..

На виставку ISM 2018 потрапили 30 переможців освітнього проекту "Харчові технології 2018". Усі вони у фіналі проекту Фонду Бориса Колеснікова презентували інноваційні розробки та стартапи в харчовій галузі.

Так, Ольга Шевченко, студентка Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, запропонувала виготовляти їстівний посуд. Вона вдосконалила наявні ідеї тим, що їстівний посуд додатково захищений органічної плівкою. За основу Ольга взяла рецептуру хлібців дієтичного харчування і додала кілька інгредієнтів, які дозволяють надавати їм складну форму – ложка, виделка, тарілка, стакан тощо. У такому посуді можна подавати різні страви. Це печиво покривається прозорою плівкою із залишків молочної кислоти. У звичайних умовах вона розпадається за 14 днів. Якщо дотримуватися вимог до зберігання, вона може зберігатися довго. Сама плівка не дає тарілці з печива розмокнути. Її можна зняти, а сам посуд – з'їсти.

Також поза конкурсом Благодійний фонд Бориса Колеснікова заохотив поїздкою до Німеччини і 10 найкращих студентів Запорізького торгово-кулінарного ліцею та Чернігівського кооперативного коледжу.

ISM: розширення кругозору і свіжий погляд на виробництво

Під час відвідування ISM 2018 переможці конкурсу ознайомилися зі спектром продуктів на світовому кондитерському ринку – від шоколаду і кондитерських виробів до печива і закусок. Цього року у виставці взяли участь понад 1 600 експонентів з 60 країн світу. Студенти відвідали стенди гігантів світової харчової промисловості – Colombina, Griesson-de Beukelaer, Millano, Wawel, Wawi та інших. Компанії презентували на форумі нові батончики, шоколад, морозиво, бісквіти і снеки.

До переможців освітнього конкурсу "Харчові технології 2018" приєднався і президент благодійного фонду Борис Колесніков. Він привітав конкурсантів, які в фіналі проекту презентували оригінальні розробки і стартапи в харчовій галузі, і зазначив, що отриманий у зарубіжних фахівців досвід студенти зможуть застосувати в Україні.

"Хотів своїм майбутнім колегам показати, як влаштований кондитерський світ. Мені хотілося поділитися досвідом і показати, що студентам до успіху – один крок. Все залежить особисто від них. Головне в цій поїздці – подивитися, що роблять виробники, а також ознайомитися в кельнськом Музеї шоколаду з процесом, який привів світ до виставки ISM. Важко уявити, як працювала кондитерська промисловість 150 років тому, але всю цю еволюцію цікаво відстежити", – розповів Борис Колесніков.

hur2_5556

Президент благодійного Фонду і студенти відвідали кавовий форум в рамках виставки, подивилися на шоу баристів з усього світу, побачили презентацію бізнес-ідей в галузі кондитерської промисловості і закусок на Алеї стартапів, а також побували в павільйоні ProSweets Cologne, де проходила експозиція постачальників кондитерської сфери. Там були представлені біопродукти, натуральна сировина, а також техніка і машинне устаткування нового покоління для виготовлення продукції, презентовані варіанти упаковок для товарів.

"Я розширив свій кругозір ринку солодощів. Познайомився та обмінявся контактами з виробниками цукерок, побачив, в якому напрямку розвивається харчова промисловість, і відкрив для себе нові смаки. Мене найбільше здивував український виробник. Вони зробили новий продукт з кокоса – "слайси"- це схоже на чіпси, тільки не обсмажені, а висушені стружки кокоса", – поділився Павло Аксьонов, студент Одеської національної академії харчових технологій.

"Кельн забути не можна"

Як сюрприз Благодійний фонд Бориса Колеснікова подарував студентам екскурсію до Музею шоколаду..

Музей став справжнім сюрпризом для студентів. Він входить до десятки найпопулярніших музеїв Німеччини. Кельнський музей відрізняється від подібних тим, що він організований не при кондитерській фабриці, як багато інших, а лише збирає і зберігає експонати, які показують еволюцію технології виготовлення шоколаду від часів майя та ацтеків до сучасності.

Музей розділений на кілька відділів: теплицю, де ростуть какао – вони ж шоколадні дерева, мініатюрну шоколадну фабрику і цех кондитерських виробів.

"У Музеї шоколаду я побачила, як виробляється шоколад. Повністю задовольнила своє бажання побачити, як працює обладнання для його виробництва. Я дізналася історію шоколаду. До того, як почалося виробництво шоколаду, просто робили коктейль з какао-бобів. Відкриттям для мене стало те , що в шоколаді мало цукру. Його можна їсти і залишатися стрункою", – поділилася Безушко Олеся, студентка Національного інституту харчових технологій.

Перед поверненням до України переможці конкурсу побачили Кельн у всій красі на екскурсії з гідом. Найбільше враження студенти отримали від Кельнського собору – символу міста. Його почали будувати 1248 року і завершили 1880-го. 157-метровий собор займає третє місце серед найвищих церков світу.

"Кельн забути не можна. У мене були якісь очікування, але, те що я побачив перевершило всі. Найбільше запам'ятався собор. Коли бачиш його з вікна, здається, таких багато в готичному стилі, але як тільки до нього підходиш – це вибух, він настільки величезний, просто дивуєшся, як його звели, як він взагалі тримається. Щодо відвідин виставки ISM 2018, я розмовляв з бельгійськими, українськими, французькими і швейцарськими кондитерськими компаніями – вони зацікавилися моєю технологією, і ми обмінялися контактами. Це найважливіше, що дало мені участь у конкурсі", – поділився Єгор Поліванов.

Від їстівної плівки до посуду з печива

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти