Сьогодні православні святкують Яблучний Спас

19 серпня 2016, 10:08

Це одне з 12 найбільших християнських свят

Православні християни сьогодні святкують Преображення Господнє. Це одне з 12 найбільших християнських свят. У народі його ще називають Яблучний Спас.

Реклама

Церковне свято встановлено в пам'ять про євангельську подію – преображення Ісуса Христа на горі Фавор, куди він піднявся зі своїми найближчими учнями Петром, Яковом та Іваном. Згідно з Євангелієм, зійшовши на вершину гори, Спаситель став на молитву, під час якої "просіяло обличчя Його, як сонце, а одежа Його стала білою, як світло". При цьому був голос від Бога Отця: "Це Син Мій Улюблений". Водночас з'явилися два найбільших старозавітних пророка Мойсей та Ілля і розмовляли з Ісусом Христом про останні дні його земного життя, які він мав скоро закінчити в Єрусалимі.

Сьогодні свято нагадує людям про необхідність змінюватися духовно. Цього дня освячують яблука та інші фрукти і овочі нового врожаю і зустрічають осінь.

Люди вірили, що якщо загадати бажання, а потім з'їсти освячене яблучко, то бажання обов'язково збудеться.

У народному календарі православних християн – одне з перших свят врожаю; день, з якого, згідно з повір'ями, природа розгорталася до осені і зими.

В тренді
В Україні падають темпи вакцинації від COVID-19. У деяких регіонах за добу – жодного щеплення
Фото: REUTERS/Pavlo Palamarchuk
Реклама

За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають холоднішими.

З давніх часів люди прогнозували погоду за Яблучним Спасом. У народі говорили "Який яблучний Спас, такий і січень буде", "Яка погода на день Другого Спаса, така буде і на Покрову", "Якщо 19 серпня сухий день, то й осінь буде сухою, якщо мокрий – осінь буде дощовою, а якщо на небі жодної хмарини – чекай морозної зими".



Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти