Всупереч усталеній думці, кавуни – далеко не рекордсмени серед овочів за вмістом нітратів. Але переваг від вживання овочів все одно більше, ніж потенційних ризиків.
Про це розповіла в Фейсбуці виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.
"Якщо ви купували в цьому році кавун, то напевно думали про те – чи не багато в ньому нітратів? Звичайно, адже всі чули про негативний ефект нітратів для нашого організму. У більшості людей слово" нітрат "- це синонім отрути. І чому воно завжди асоціюється з кавунами. Втім, тут є два але: 1. Нітрати – це далеко не завжди отрута. 2. Вони містяться не тільки в кавунах, але і в багатьох овочах і фруктах, воді і навіть в нашому організмі ", – зазначила Супрун.
Глава МОЗ просвітила своїх передплатників про те, що таке нітрати, продукти, в яких вони містяться, і як захистити себе від отруєння.
Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, грунту і навіть нашого організму.
Супрун зазначила, що у більшості здорових людей не буде проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Однак, якщо їх споживати з їжею або водою занадто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості і тоді перетворюються в нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
Також, за її словами, на кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, але і природні явища, які складно регулювати. А саме хімічний склад грунту або води для поливу, кількість світла, щільність посівів і навіть частина доби, коли збирали урожай.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
"Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 мг на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті і столовому буряку. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Менше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани і зелений горошок ", – написала вона.
За словами глави МОЗ, ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг / кг, тобто 222 мг для людини масою 60 кг. Однак це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже в здоровому раціоні показники будуть вищі. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.
"Отримати небезпечні дози нітратів не так просто, але якщо ви все ж переживаєте з цього приводу, то ось декілька порад, які допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів і споживати їх менше", – резюмувала Супрун.
- Можна вживати менше овочів з першого врожаю
Нітратів у них все-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни – частково виправдана :)
- Їжте тільки ті частини овочів і фруктів, які містять менше нітратів
Це зовсім не обов'язкова процедура, яка в більшості ситуацій буде невиправданою. Але в деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів в грунтових водах) від цих частин можна позбутися перед вживанням. У столового буряка потрібно відрізати верхню і нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, у огірків і редиски – відрізати хвостики і очистити від шкірки, в капусті варто позбутися від верхнього листя і не їсти качан. Кавуни як і дині найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м'якоті, прилеглої до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
- Готуйте овочі
Одним з ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
- І також не купуйте нітрат-тестери, тому що вони не працюють
Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів в цілому, тому враховуються не тільки нітрати, а й усі інші солі – фосфати або натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірювань може досягати майже 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
"І пам'ятайте, овочі – це невід'ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати кількість овочів в раціоні – абсолютно не потрібно", – написала Супрун.
Раніше в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун дала поради українцям, як уберегти себе від отруєння грибами, а також розповіла про вплив солодкого на організм людини. За її словами, поєднання цукру, білого борошна, масла і транс-жирів можуть сприяти появі серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки і деяких видів раку.
Читайте також:
- Викликає 80% смертей: Уляна Супрун назвала головного "вбивцю" здоров'я
- Супрун розповіла, чому друзі – це величезна користь для здоров'я
- Як не отруїтися грибами, і що робити в разі біди: Супрун надала поради
- Супрун обіцяє відкрити нову еру лікування
- Супрун розповіла, чому варто заводити домашніх тварин
- Будь ласка, без солодкого: Уляна Супрун розповіла, що "запускає" роботу мозку