В ближайшие 20 лет меню украинцев может существенно измениться. Вместо привычных борща и голубцов на столе появятся блюда из насекомых, еда в таблетках и сухой алкоголь. Какие новинки имеют шансы войти в наш привычный рацион, выяснила програма "Ранок з Україною" на каналі "Україна".
5. Надрукована їжа
Кулінариприйнялисядрукуватитістечка.На спеціальному3D-принтерівони створюютьвже готовуоболонкуз тіста,а всередині -так званийїстівнийгрунт.Цештучно створенасуміш, з якоїдуже швидкоможуть виростатигриби ізелень.Дозріваєтакакорзинкавсього за кілька днів, після чогоце тістечкостаєповністюпридатнимдо вживання.
Цю технологію придумала француженка Хлое Рут Зельверт. "Для його приготування необхідні менші витрати на транспорт, менше сил і часу. Можна експериментувати з новими формами і головне – смаками", – говорить винахідниця.
Така технологіяможе стати реальноюідієвою допомогоюу боротьбі з голодому бідних країнах.Але нашіексперти схильнідо більштривіальнихметодівборотьби зголодом."Як ви думаєте,в Африцібідні людиматимутьснеки, комп'ютерита принтери, щобїх друкувати?Чи не простішеподілитися з нимиїжею?",- коментуєдієтологГалинаАнохіна.
4. Їжа-таблетки
Скоро можна буде забути про незручні і громіздких судочках, щоб взяти перекус на роботу. Офісні обіди будуть нагадувати таблетки і легко поміщатися в кишені. Це концентрація максимальної кількості необхідних для людини елементів. Такі харчові таблетки вже існують в Америці. Вони так і називаються – "Таблетки для виживання".
Цю пресовану вітамінізовану кашу зі шматочком м'яса придумали ще в 60-х для американських астронавтів. Тепер ці таблетки обов'язково беруть із собою альпійські МНСники та рятувальники на Алясці, подобаються вони і туристам. Вони приймають одну таку таблетку на годину. Всього в добовій нормі 12 таблеток.
"Коли людина хоче підвищити свій тонус, для спортсменів, для дітей, для тяжкохворих. Для звиклої людини – те ж саме. Можна їх доповнювати. Наприклад, брати якусь їжу простіше, дешевше – і доповнювати цей раціон таблетками", – каже дієтолог .
Правда, таблетки не з дешевих. Баночка на 15 днів коштує більше 1000 гривень.
3. М'ясо з пробірки
М'ясовжевирощуютьбез участітварин.ГолландськийвченийМарк Постдва роки томувиростивв пробіркахцілукотлету."Для створенняштучногом'ясами використовувалистовбурові клітиникорови.За певних умоввони здатніперетворюватися нарізнітканини й органи.Ми створилиз нихм'язові тканини", -говорить учений.
Дегустаціяпершого в історіїштучногом'ясапройшлав Лондоні в2013-му роцінаочах у мільйонівтелеглядачів.Цякотлетабуквальновказалашляхнавихід із продовольчоїкризи."Ми вже сьогоднівідчуваємосерйозні проблеми звиготовленнямм'ясної продукції.Скороми не зможемо забезпечитилюдстводостатньою кількістюм'яса.Азбільшення виробництванатурального м'ясасерйозноб'єпо нашійекології", – стверджуєМарк Пост.
Однак скептики запитають не поспішати аплодувати, адже на виготовлення невеликого шматка м'яса у вчених пішло більше 3-х місяців, а ціна такої котлети – майже 400 000 доларів.
2. Суха горілка
Американець Марк Філліпс стверджує, що йому вдалося дати нове дихання п'яним посиденькам. Він засушив горілку і розфасував її в пакетики. Але насправді це зовсім не новинка.
Наші українські хіміки давно навчилися сушити горілку. "Досить незвично. Але післясмак залишається, як у звичайної горілки", – ділиться враженнями професійний дегустатор Станіслав.
Суха горілка всмоктується в кров в 30 разів повільніше звичайної. Бездумне поводження з цією новинкою може закінчитися під крапельницею токсикологів.
1. Комахи
Цядрібна живністьз Мексики іТаїланду вжепробраласяна українськікухні.Киянин ДмитроВовквже більше30-ти роківласуєжуками іличинками."Покице такаяк биекзотика.Покице, можна сказати, прикол.Покице здивуваннядлямоїх друзів імоїх знайомих", -розповідає чоловік.
Порятунок людства від голоду може ховатися в тушках борошняних черв'яків і товстих африканських тарганів, адже люди можуть отримати з комах масу живильних речовин.
"Протеїн-білок – це основний компонент їжі. Можна отримати так звані глюкозаміноглікани або те, що потрібно для кісток і шкіри", – каже дієтолог Галина Анохіна.
Головне, що вирощувати комах куди простіше, ніж традиційну худобу. Це може стати одним з ключових аргументів в питаннях харчування. "Таїландські личинки, які містять 75% білка, – вони за 3 місяці можуть дати тисячократне збільшення маси. Везеш туди кілограм, а через 3 місяці ти можеш отримати до тонни, так би мовити, продукту", – розповідає фізик Олексій Стєклов.
Підпишись на наш telegram
Лише найважливіше та найцікавіше