ТОП-5 незвичайних страв, якими незабаром будуть харчуватися люди

8 листопада 2015, 06:11

Місце звичних продуктів займуть м'ясо з пробірки і надрукована на принтері їжа

В ближайшие 20 лет меню украинцев может существенно измениться. Вместо привычных борща и голубцов на столе появятся блюда из насекомых, еда в таблетках и сухой алкоголь. Какие новинки имеют шансы войти в наш привычный рацион, выяснила програма "Ранок з Україною" на каналі "Україна".

Реклама

5. Надрукована їжа

Кулінариприйнялисядрукуватитістечка.На спеціальному3D-принтерівони створюютьвже готовуоболонкуз тіста,а всередині -так званийїстівнийгрунт.Цештучно створенасуміш, з якоїдуже швидкоможуть виростатигриби ізелень.Дозріваєтакакорзинкавсього за кілька днів, після чогоце тістечкостаєповністюпридатнимдо вживання.

Цю технологію придумала француженка Хлое Рут Зельверт. "Для його приготування необхідні менші витрати на транспорт, менше сил і часу. Можна експериментувати з новими формами і головне – смаками", – говорить винахідниця.

Така технологіяможе стати реальноюідієвою допомогоюу боротьбі з голодому бідних країнах.Але нашіексперти схильнідо більштривіальнихметодівборотьби зголодом."Як ви думаєте,в Африцібідні людиматимутьснеки, комп'ютерита принтери, щобїх друкувати?Чи не простішеподілитися з нимиїжею?",- коментуєдієтологГалинаАнохіна.

Реклама

4. Їжа-таблетки

Скоро можна буде забути про незручні і громіздких судочках, щоб взяти перекус на роботу. Офісні обіди будуть нагадувати таблетки і легко поміщатися в кишені. Це концентрація максимальної кількості необхідних для людини елементів. Такі харчові таблетки вже існують в Америці. Вони так і називаються – "Таблетки для виживання".

Цю пресовану вітамінізовану кашу зі шматочком м'яса придумали ще в 60-х для американських астронавтів. Тепер ці таблетки обов'язково беруть із собою альпійські МНСники та рятувальники на Алясці, подобаються вони і туристам. Вони приймають одну таку таблетку на годину. Всього в добовій нормі 12 таблеток.

"Коли людина хоче підвищити свій тонус, для спортсменів, для дітей, для тяжкохворих. Для звиклої людини – те ж саме. Можна їх доповнювати. Наприклад, брати якусь їжу простіше, дешевше – і доповнювати цей раціон таблетками", – каже дієтолог .

Правда, таблетки не з дешевих. Баночка на 15 днів коштує більше 1000 гривень.

Реклама

3. М'ясо з пробірки

М'ясовжевирощуютьбез участітварин.ГолландськийвченийМарк Постдва роки томувиростивв пробіркахцілукотлету."Для створенняштучногом'ясами використовувалистовбурові клітиникорови.За певних умоввони здатніперетворюватися нарізнітканини й органи.Ми створилиз нихм'язові тканини", -говорить учений.

Дегустаціяпершого в історіїштучногом'ясапройшлав Лондоні в2013-му роцінаочах у мільйонівтелеглядачів.Цякотлетабуквальновказалашляхнавихід із продовольчоїкризи."Ми вже сьогоднівідчуваємосерйозні проблеми звиготовленнямм'ясної продукції.Скороми не зможемо забезпечитилюдстводостатньою кількістюм'яса.Азбільшення виробництванатурального м'ясасерйозноб'єпо нашійекології", – стверджуєМарк Пост.

В тренді
Саакашвілі й журналіст Руденко посварилися "через щура, який з‘їв 37 млрд доларів" (фото)

Однак скептики запитають не поспішати аплодувати, адже на виготовлення невеликого шматка м'яса у вчених пішло більше 3-х місяців, а ціна такої котлети – майже 400 000 доларів.

2. Суха горілка

Реклама

Американець Марк Філліпс стверджує, що йому вдалося дати нове дихання п'яним посиденькам. Він засушив горілку і розфасував її в пакетики. Але насправді це зовсім не новинка.

Наші українські хіміки давно навчилися сушити горілку. "Досить незвично. Але післясмак залишається, як у звичайної горілки", – ділиться враженнями професійний дегустатор Станіслав.

Суха горілка всмоктується в кров в 30 разів повільніше звичайної. Бездумне поводження з цією новинкою може закінчитися під крапельницею токсикологів.

1. Комахи

Цядрібна живністьз Мексики іТаїланду вжепробраласяна українськікухні.Киянин ДмитроВовквже більше30-ти роківласуєжуками іличинками."Покице такаяк биекзотика.Покице, можна сказати, прикол.Покице здивуваннядлямоїх друзів імоїх знайомих", -розповідає чоловік.

Порятунок людства від голоду може ховатися в тушках борошняних черв'яків і товстих африканських тарганів, адже люди можуть отримати з комах масу живильних речовин.

"Протеїн-білок – це основний компонент їжі. Можна отримати так звані глюкозаміноглікани або те, що потрібно для кісток і шкіри", – каже дієтолог Галина Анохіна.

Головне, що вирощувати комах куди простіше, ніж традиційну худобу. Це може стати одним з ключових аргументів в питаннях харчування. "Таїландські личинки, які містять 75% білка, – вони за 3 місяці можуть дати тисячократне збільшення маси. Везеш туди кілограм, а через 3 місяці ти можеш отримати до тонни, так би мовити, продукту", – розповідає фізик Олексій Стєклов.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти