Вбивча їжа: як людей з вулиці набирають для виготовлення фабричних напівфабрикатів

22 жовтня, 00:06

Світлана Москаленко Світлана Москаленко

Журналісти "Сьогодні" пішли на експеримент, щоб показати, як виробляються магазинні напівфабрикати

Магазинні напівфабрикати – пельмені, млинці, голубці – хто їх ліпить та в яких умовах, дізнались спецкори "Сьогодні" Юрій Гула та Олена Гончаренко. Для цього вони влаштувались працювати до пельменного цеху.

Реклама

Без досвіду на роботу журналістів взяли не одразу – аж ось удача, ладні взяти просто з вулиці.

"Ви такі хороші, що ви нам підходите. Універсальні солдати. Ми не оформлюємо. Жодних довідок! Мені потрібен для договору лише паспорт. У нас така зарплата – 350 гривень на день", – каже роботодавець.

За легендою Олена може ліпити пельмені, Юрій – їх фасувати. На підприємстві очікують уже наступного дня. Без співбесіди, просять лише медкнижку. Замовити її в інтернеті – не проблема. Навіть їхати нікуди не довелося, доставляння поштою: сплачуєш певну суму – маєш книжку нового зразка з печатками за 130 гривень. У них є печатки терапевта, офтальмолога та усі потрібні аналізи.

Шоста ранку наступного дня. Надворі тільки розвиднюється, а ми уже на заводі, бо працюють тут від сьомої до сьомої ранку. 12 годин на добу. На прохідній зустрічає охоронець, відправляє – до гуртожитку. Вахтер при вході мало не вмовляє лишитися тут на ночівлю. Звідси і до виробництва довезуть, і нагодують тричі.

Екскурсію гуртожитком проводить чоловік, який називає себе Петрухою. Щойно лишається з нами наодинці – одразу застерігає, що краще тікати і з гуртожитку, і з фабрики. Бо умови нестерпні. А потім показує чому. Кімната на дві сімейні пари – дерев'яні двох'ярусні ліжка, стіни у чорних плямах. То, каже Петро, вбивав тарганів. І це не найстрашніше.

"Клопи, є таргани. Вони живляться кров'ю", – зізнається чоловік.

Реклама

У коридорі висить оголошення – виходити з гуртожитку заборонено. Якщо не отримаєте дозволу від коменданта – сплатите штраф. Від півтисячі гривень до двох тисяч с гаком. Або й звільнять.

Якщо у таких умовах живуть робітники, то в яких працюють? Від кадрів, знятих на фабриці, волосся стає дибки. Що кладуть у пельмені та вареники та що підмішують до м'яса – у другій серії ексклюзивного розслідування "Вбивча їжа" 22 жовтня у випуску "Сьогодні" о 19:00.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти