Тількипівторадесяткавітчизнянихпідприємствамотримали дозвілекспортувати продукціютваринного походженнявЄвросоюз.Про цеповідомив заступник головиДержветфітослужбиВіталій Башинськийвінтерв'ю "Дзеркалу тижня".
"Сімпідприємствпостачаютьрибу, п'ять -меді стільки жпідприємствпродуктиптахівництва"- сказав він.Поки що,зазначив чиновник,жодне українське підприємство, яке виробляєготові харчовіпродукти,не постачаєсвоюпродукціюнаринокЄС."Требавраховувати те, щона відміну відрослинницької,тваринницька продукція, особливонеоброблена, іживі тваринистоятьна вищому щабліризику.Тому доцього товарунайсуворішівимоги.У даному сегментіУкраїніпокищо вглибокихаутсайдерах", – пояснивБашинський.
За його словами, українські підприємства"замахуються" інаекспортяловичини,який здійснюватиметьсяпаралельно зпоставкамивЄвропумолокаі молочних продуктів.Такихмолокопереробних підприємствужеп'ять,зазначив заступникглавиДержветфітослужби.З нихтривитримали"європейськийіспит", тобто,отрималипозитивні висновкиперевіряючих.
"Сподіваюся, щоУкраїназ'явиться в списку "А" країн, якимдозволено експортмолокаі молочних продуктіввЄвросоюз.Це означає, що наша державапройшловерифікаціюсистемиконтролю",- резюмуєфахівець, нагадуючи, щоєвропейське законодавствовимагає впровадженняєвропейської моделісистеми забезпеченняякості харчових продуктів,яка базуєтьсянапроцедурахHACCP(Аналізризиків і критичнихконтрольних точок).
Підпишись на наш telegram
Лише найважливіше та найцікавіше