Як щодня доглядати за карпатськими буйволами – знає Інна Левдер, яка керує на однією ферм на Закарпатті вже 4 роки. У сюжеті новин "Сьогодні" чергова історія до Дня українця.
Жінка знає стадо буйволів поіменно – у кого який норов та звички.
"Вони вже мене впізнають по голосу, але в першу чергу завжди по запаху – я завжди пахну молоком", - каже Інна.
Вона стверджує, що буйволи зовсім не кусаються, тож їх можна погладити.
Зараз на фермі 68 племінних карпатських буйволів, найстаршій буйволиці – 36, а наймолодшій – 2 місяці.
Про своїх "вихованиць" Інна розповідає, як про улюблених "дівчаток" – у кого який характер.
"Буйволиця дає до 6 літрів молока, у якому значно більше білків, кальцію та магнію, ніж у коров’ячому, натомість відсутній шкідливий казеїн", - йдеться у сюжеті.
Інна власноруч робить із молока сир та згущінку.
Загалом на фермі виготовляють кілька видів сиру, серед яких і авторська моцарела.
Колись буйволів тримали у багатьох сільських родинах, але їх витіснили вигідніші у розведенні корови.
На жаль, буйволина ферма зараз не приносить прибутку, однак, зі слів Інни, не в грошах справа.
"Буйволи то не корови, вони не вимерли разом із мамонтами, це унікальна тварина – без доброго ставлення до неї контакту не буде. Це наша історія, це наша культура, яку ми хочемо зберегти і відновити", – каже вона.