Сьогодні, 16 серпня ,вселищіОпішнянаПолтавщині ,вперше проходитьвсеукраїнськийгастрономічнийфестиваль- квест" Борщиквглиняномугорщику-2014 " ,повідомляєкореспондент УННз посиланнямна"НовостиПолтавщини " .
Зокрема ,місцевігосподиніпропонуютьскуштувати 12різновидівборщів ,приготованихвглиняномугорщикуз давньоїрецептуріта технології .
Загальна особливістьвсіхборщів- те, щовони приготованівпечівглиняномугорщику .
" Борщзпечі ,дійсно ,має інший ,особливийсмак ,ніжприготованийвкаструлінагазовійплиті .Він "здимком" ,пахнесушінням .Такийборщне тількисмачніший ,алей корисніший " ,-розповілаПіщаленко .
Крімзвичнихборщів ,гостямпропонуютьборщчервоний згрушами ,борщзполуниці ,борщз кропивою .
Загалом,нафестиваліприготувалиблизько40літрівборщу .Вартістьвхідногоквитка ,разом здегустацією12різновидівборщів ,становила45грн .
За словамикураторазаходудослідницітрадиційвикористанняглиняного посудувкультурі харчуванняукраїнцівОлениЩербань ,метафестивалю- квесту : вивченнятрадицій ,правилприготування ,рецептури ,регіональнихособливостейборщотворення ,популяризаціяіреанімаціякультурнихтрадиційПолтавськогорегіону.