Цього року найбільша в Україні ферма відправить на експорт 50 тонн равликів. Розводити їстівних равликів – неабияк перспективний бізнес, кажуть фахівці. І в нашій країні він активно розвивається. Окупність швидка – менше півроку.
Живуть їстівні равлики під спеціальними щитами. Чотири рази за ніч їх треба полити водою. Годують равликів спецкормами і різновидом ріпи, яку завозять з Польщі.
В Україні вирощують два види їстівних равликів. Ті, що побільше, – "Максима", їх люблять, зокрема, французи і португальці. Менше – "Мюллер". Переважно їх купують іспанці й італійці.
Великі равлики купують за 2-2,5 євро за кілограм, маленькі – за 3-3,5 євро.
Равлики – продукт дієтичний: в ста грамах – всього 90 кілокалорій. М'ясо на третину складається з легкозасвоюваного білка. А ще споживання молюсків сприяє зниженню холестерину і зміцненню серцево-судинної системи.
2015 року вітчизняні фермери продали за кордон понад 250 тонн равликів. Протягом наступних двох років – до 350 тонн. А ось цього року обсяг експорту знизився до 85 тонн.
Експерти пояснюють: продавати стали не диких виноградних равликів, а дорогих. Зараз в Україні равликових ферм близько двох десятків. Але експерти впевнені, ця цифра збільшуватиметься.
Раніше ми вже писали про те, що українські аграрії заробляють на експорті равликів.
Нагадаємо, в осметології все більшої популярності набувають процедури з равликами.