В Україні почали вирощувати шафран. Найдорожчу в світі пряність вирощує на своїй ділянці житель Херсонської області. Виявив: іранська спеція відмінно приживається в місцевому кліматі. Збір врожаю триває всього пару годин, але виручити можна до 25 тисяч доларів.
Незвична для українського клімату пряність, яку збирають з квітки, прижилася. За три роки посадку збільшив до 3-х гектарів. Найдорожчу в світі пряність Олегу допомагає вирощувати односелець. Сподівається не стільки заробити, як отримати ліки.
З 25 суцвіть збирають всього один грам спеції. І встигнути треба за два тижні, поки цвітуть крокуси. З першими заморозками розкриваються квітки. Їх потрібно швидко і акуратно зібрати. Вийняти тичинки. І висушити. У готовому вигляді шафран може зберігатися до 100 років.
Фермери всім сусідам по селу пропонують замість овочів висаджувати шафран. Квітка невибаглива і всім корисна.
В Україні, визнають фермери, ринок збуту невеликий. Перш за все, через дорожнечу спеції.
Своє дорогоцінне поле фермери не охороняють, тому що зібрати урожай злодії просто не встигнуть. І тільки аграрій з помічником знають, як діяти, щоб зберегти цінність спеції.
Читайте також:
- Дієтологи назвали куркуму кращою спецією для схуднення
- В Україні роблять унікальні віденські сосиски, яких немає навіть у Австрії
- Перська екзотика на українських полях: як вирощують шафранові крокуси
- Українців терзає новий вірус грипу: як не захворіти
- Що випити, щоб підбадьоритися: продукти, які замінять кави