На українських прилавках щороку більшає продуктів із харчовими добавками. Під кодами з літер і цифр ховаються емульгатори, стабілізатори та консерванти, на які мало хто з покупців зважає. Медики ж кажуть, що підсилювачі смаку можуть погіршити зір, а консерванти – викликати алергію і отруєння.
На що слід зважати під час придбання продуктів та скільки можна з'їсти, аби не вбити себе, з’ясували новини "Сьогодні".
Де ховаються добавки
Апетитна рожева ковбаса, насиченого кольору сир і молочні йогурти, що місяцями можуть стояти у холодильнику, – харчова промисловість давно навчилася подовжувати життя продуктів і підсилювати їхній смак. Е-добавки міцно засіли у продуктах на полицях і мало які з них корисні.
"Ешки можуть викликати такі захворювання, як захворювання серцево-судинної системи, захворювання шлунково-кишкового тракту, онкологію й алергічні реакції, що можуть призвести до анафілаксії", – підтверджує сімейний лікар Владислав Ващенко.
Е-добавки класифікують за властивостями і позначають цифрами:
- "1" – барвники, серед них небезпечні Е-121 та Е-123 – вже доведено – у великій кількості вони викликають рак та можуть спричинити алергію. Та й загалом безпечний лише Е-100 – натуральний, із куркуми.
- "2" – консерванти, що подовжують термін придатності, – серед них маже усі від 230 до 240 погано впливають на шкіру, шлунок та серцево-судину систему.
- "4" – стабілізатори, які зберігають консистенцію продуктів. Серед небезпечних: Е-407, Е-440, Е-450, Е-461, Е-462, Е-463, Е-465, Е-466, Е-477 – вони можуть спричинити онкологічні захворювання.
- "6" – підсилювачі смаку, які загрожують сліпотою для тих, хто зловживає продуктами зі вмістом цієї добавки.
Які продукти під прицілом
Водночас виробники позначки з Е спритно ховають: замість Е-маркування зазначають назви сульфатів і солей, які недосвічений покупець може сплутати із натуральними компонентами.
Підсилювачі смаку, подовжувачі терміну зберігання та згущувачі найчастіше зустрічаються в йогуртах, твердому та плавленому сирах і печиві.
Із ковбасами складніше – в одному сорті копченої ми виявили одразу два шкідливих компоненти, за регулярного вживання яких можна підірвати здоров'я.
Проконтролювати кількість продуктів з Е-добавками, що ви з’їли, – дуже важко. Але лікарі радять прискіпливо вивчати позначки перед покупкою товару, аби не зашкодити собі.
Ми також розповідали, як не купити гнилий та отруйний кавун, а вибрати стиглий і солодкий.
Нагадаємо, на Полтавщині в місті Глобине 16 працівників сортувального цеху ТОВ "Глобинський м'ясокомбінат" отруїлися невстановленою речовиною.