У Київському національному університеті харчових технологій 21 грудня відбулося закриття всеукраїнського проекту "Харчові технології 2018"; переможці конкурсу нагороджені поїздкою до Німеччини.
Конкурс був ініційований благодійним Фондом Бориса Колеснікова для студентів спеціальностей, пов'язаних з харчовими технологіями. Його мета – надати підтримку креативним і цілеспрямованим студентам профільних вишів, дати експертну оцінку їхнім стартапам і розробкам, стимулювати їх до розвитку вітчизняної харчової галузі.
Проект "Харчові технології 2018" тривав півтора місяця. У ньому зареєструвалися 800 учасників з усієї України. Конкурсанти пройшли два етапи відбору: в листопаді написали мотиваційні есе, а в грудні 73 фіналісти захистили власні проекти перед членами журі – директором м'ясокомбінату компанії "АПК Інвест" Іваном Башкіром, начальником виробничого відділу компанії "Конті" Тетяною Курчаєвою, генеральним директором компанії "Артвайнері" Ігорем Толкачовим і директором з виробництва "Артвайнері" Людмилою Поваляєвою.
Президент благодійного Фонду Борис Колесніков привітав 30 конкурсантів і вручив їм дипломи на відвідування кондитерської виставки ISM 2018 у Кельні. "Дві третини проектів фіналістів стосувалися здорового харчування та вегетаріанства. Молодь чітко знає, що зараз потрібно людям. І хоча у нас немає ще такої купівельної спроможності, яку хотілося б мати, але вона обов'язково буде. Наші переможці на правильному шляху", – зазначив він.
Фіналісти охопили всі напрямки харчової галузі – від виготовлення хлібобулочних виробів до пивоваріння. Їхні розробки, проекти, стартапи ґрунтувалися на виробництві продукції з високоякісної і екологічно чистої сировини. Студенти презентували нові способи і рецепти приготування корисних десертів, безглютенового хліба, дитячого харчування, молочних коктейлів, продуктів для діабетиків. Конкурсанти пропонували свої ідеї зниження калорійності кондитерських виробів, а ще – видати посібник для батьків і дітей про здорове харчування і з рецептами спільного приготування страв, випустити лінійку їстівного посуду і багато іншого.
Переможцями проекту "Харчові технології" стали автори найоригінальніших проектів, яким вдалося здивувати експертів галузі та довести їх перспективність. Це представники Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, київських Національного університету біоресурсів і природокористування України та Національного університету харчових технологій, Одеської національної академії харчових технологій, Чернігівського національного технологічного університету, а також Харківського державного університету харчування та торгівлі, Харківського національного технічного університету сільського господарства ім . Василенко, Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".
Уже в січні під час відвідування експозиції в Німеччині українські студенти ознайомляться з новинками галузі – технікою, товарами, інноваціями. Планується, що у виставці візьмуть участь 1 600 експонентів з 65 країн світу. Організатори сфокусуються на актуальні теми і тренди: від формування ціни і моди на біопродукти до нових смакових відчуттів. ISM відкриє своїм відвідувачам широкий спектр товарів: шоколад, кондитерські вироби з цукру, хрусткі і бісквітні хлібобулочні вироби, морозиво та напівфабрикати.
На думку організаторів конкурсу, відвідування галузевого форуму подібного рівня дасть переможцям проекту "Харчові технології 2018" нове уявлення про світову харчову галузь, і вони повернуться в Україну з новими знаннями і досвідом.
"Переможці конкурсу" Харчові технології "- молоді талановиті студенти з масою креативних ідей. У своїх проектах вони активно застосовували передові технології і рішення, особливу увагу приділили здоровому харчуванню та захисту навколишнього середовища. Упевнений, що поїздка на виставку ISM в Кельн дозволить їм розширити свій кругозір, вони отримають натхнення для нових відкриттів. Ми ж чекаємо таких молодих фахівців і нових креативних співробітників у великому бізнесі ", – розповів член журі Іван Башкір.
Відзначимо, благодійний Фонд Бориса Колеснікова 9 років реалізує освітні проекти для молоді, зокрема, для студентів авіаційних, архітектурно-будівельних, залізничних, морських, аграрних та IT-спеціальностей. На сайті організації йде реєстрація в проектах "Морська справа", "Програміст" і "Залізничник", в яких можуть взяти участь всі студенти технічних вишів.