Блаженніший Митрополит Онуфрій: Горда людина не здатна на подвиг

17 листопада 2015, 08:16
Глава УПЦ пояснив, чому не можна чинити проти совісті, і помолився про відновлення миру в Україні

Блаженніший Митрополит Онуфрій. фото news.church.ua

Предстоятель Української православної церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй недільній проповіді пояснив парафіянам місце зі Святого Письма про гадаринських біснуватого (Лк. 8, 28-39) і звернув увагу на те, що це не звичайна євангельська історія про зцілення, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ. У цій притчі розкрито вплив гріха на можливість приймати правильні рішення людиною.

"Слова біснуватого "Що тобі до мене, Ісусе, Сину Бога Всевишнього?" говорять про зухвалість, а "Прошу тебе, не муч мене" проявляють страх. Чого ми можемо навчитися з цього? Гордий біс одержимий зухвалістю і страхом. І люди бувають такими ж гордими. Той, хто підпорядковується гордині, часто є зухвалим і в той же час боягузливим. Такі люди не здатні на подвиг або позитивне служіння. Адже для того, щоб зробити подвиг, потрібні мужність і смирення", – сказав митрополит Онуфрій.

Реклама

Жителі гадарінского краю відмовилися прийняти Ісуса. Глава УПЦ звернув увагу на те, що такі дії гадаринців часто викликають подив, "адже вони повинні були бачити в Спасителі якщо не Бога, то хоча б великого праведника, який зробив неймовірне – зцілив того, кого ніхто не міг вилікувати". "І замість того, щоб запросити Спасителя в своє місто, в свої будинки і отримати ще більше милості від нього, вони просять, щоб він покинув їх землі", – зазначає предстоятель.

Така поведінка пояснюється тим, що ці люди порушили закон Мойсея, який забороняв тримати нечистих тварин – свиней. Через пристрасті до наживи вони не хочуть бачити у себе в селищі Господа: "Вони знали, що якщо запросять Спасителя в своє місто, можливо, понесуть ще більші збитки".

"Іноді ми, не знаючи духовних законів, грішимо. Ці гріхи відвертають людину від Бога і підкорюють темній силі. Людина може любити гріх, при цьому наслідки гріха вона не любить. І щоб показати, що гріх призводить до смерті і загибелі, Господь, коли ми відвертаємося від Нього, іноді допускає, щоб до нас доторкнулися темні сили. Тоді людина починає страждати, але коли зрозуміє свою помилку і покається, знову приходить божественна благодать і демони відступають", – розповів митрополит Онуфрій.

Реклама

Предстоятель зазначив, що без Божого ослаблення ніщо не може торкнутися людини: "Диявол має владу над людиною рівно настільки, наскільки Бог йому дає її. Якби біси діяли за своїм бажанням, то з людським родом відбулося те ж саме, що зі стадом тварин, про яких сьогодні говориться у Святому Євангелії".

Люди повинні берегтися від гріха для того, щоб темна сила не мала влади над ними. "Це не так просто, але й не так складно, – вважає Митрополит Онуфрій. – Для того, щоб ухилятися від гріха, людина повинна розуміти волю Божу. Про неї ми дізнаємося за допомогою своєї совісті і вчимося зі Священного Писання".

Коли виникає бажання вступати проти совісті, потрібно здійснювати зусилля над собою, попереджає Блаженніший. "Господь каже, що "Царство Небесне здобувається силою, і той, хто здійснює зусилля, отримує його" (Мф. 11, 12). І ось ці зусилля повернути себе від гріха до Бога повинен здійснювати кожна людина: і той, хто тільки став на шлях духовного життя, і той, хто вже пройшов значну частину цього шляху, – говорить предстоятель УПЦ. – Потрібно завжди питати у Бога: "Що мені робити? Як робити?" Для цього нам дано дар молитви. У молитві людина просить собі у Бога, те, що корисно для його душі і порятунку, просить для себе пізнання Божої волі".

Реклама

"Ми сьогодні молимося, щоб Господь допоміг утримуватися нам від гріха, простив наші гріхи. Ми просимо, щоб Він послав мир на нашу землю і своє благословення, щоб усі люди жили в мирі, радості, терпінні і любові один до одного", – сказав Митрополит Онуфрій.

Нагадаємо, 15 листопада предстоятель Української Православної Церкви перебував з візитом в Одеській єпархії.