Лікарням на харчування пацієнта виділяють мізерні 15 гривень

22 грудня 2015, 20:48
У багатьох установах витрати ще менші

15 гривень на добу – таку мізерну суму медустановам виділяють на харчування одного пацієнта. І це в середньому по країні. У багатьох установах витрати ще менші.

Породілля Аня їсть тільки принесену з дому їжу. Каже, від мізерного лікарняного куховаріння у неї немає молока.

Реклама

"Це якась каша перлова, там супчик простенький – дуже мало. Скажімо, те, що потрібно після народження – це бульончик і кефір – цього немає", – каже Аня Шевченко, породілля.

"У нас сьогодні на вечерю молочна вермішель. За нормою ми виписуємо 200 грам молока і 40 грам вермішелі. Це як для дитини, то може дитина наїстися. А як добра така людина, то, звичайно, це дуже мало", – сказала Катерина Семененко, шеф-кухар Центральної районної лікарні Києво-Святошинського району

Для лікарняних харчоблоків норми продуктів низькі. М'яса – по 50 грамів на людину на добу, а масла – всього 10 грамів. А за овочі лікарня вже заборгувала фермерам.

Реклама

Харчування одного хворого в цій райлікарні обходиться приблизно в 15 гривень на добу.

"Це один з кращих показників у Київській області. При підведенні підсумків за півроку коливалося від 7,5 до 18 гривень. Нещодавно під тиском, скажімо, медичного колективу районна рада дала нам кошти", – зазначив Микола Ляшенко, виконуючий обов'язки начальника відділу охорони здоров'я Києво-Святошинської райдержадміністрації.

"Близько 1 мільярда гривень йде на харчування в закладах охорони здоров'я. І вже як використовуються ресурси на харчування в кожному окремому закладі, ми, на жаль, інформації такої не можемо мати", – сказав Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров'я України.

Реклама

У наступному році бюджет системи охорони здоров'я скоротять на 2,5 мільярда гривень. Так що на поліпшення лікарняного меню сподіватися не доводиться.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".