Їжа для новорічного столу подорожчала в півтора рази

4 грудня 2014, 15:36
Ціни на шампанське та продукти ростуть разом з курсом долара

Курс долара коригує новорічне меню. Цього року традиційні атрибути святкового столу подорожчали як ніколи.

Цієї зими стали дорожче рис і яйця – складові традиційних новорічних салатів. Тільки за останній місяць українські овочі та фрукти піднялися в ціні на 40%, а от рекордсменами за дорожнечею стали закордонні страви на напої.

Реклама

"Соціальні товари подорожчали найменше. А ось товар розкоші, такі як шампанське, червона ікра, імпортні товари – вони подорожчали в два рази, якщо не більше", – розповіла Ірина Закружна, товарознавець.

Справа в тому, що закуповують ці продукти в доларах, тому ціни на них зростають з кожним стрибком "зеленого". Втім, якщо бажання залишити новорічне меню незмінним сильніше економії, то вихід є – починати закупівлю якомога раніше: поки цифри на цінниках не стрибнув до максимуму.

Тим часом, кияни відмовлятися від звичного новорічного столу не мають наміру. "Просто буде грошей трошки більше витрачено, а в принципі, столи будуть, я так думаю, скрізь, як і були", – каже киянин Олександр. З ним солідарна і киянка Тамара. "Краще трохи затягнути пасок і потерпіти!" – каже жінка.

Реклама

"События" порахували, скільки коштуватиме стандартне меню без вишукувань для невеликої компанії з чотирьох дорослих та двох дітей. Прийдешні витрати порівняли з витратами минулого року:

  • 2 пляшки шампанського (радянське) 90/56
  • Коньяк півлітра (закарпатський) – 83/52
  • Горілка півлітра (борза) – 40/28
  • Пляшка червоного вина Каберне (Інкерман) – 47/40
  • Пляшка білого вина Совіньон – 45/38
  • Миска олів'є – 95/50
  • Оселедець під шубою – 52/35
  • Запечена курка з картоплею – 60/35
  • Червона ікра (140 г) – 156/120
  • Вода мінеральна (5л) 35/22
  • Вода солодка (2л) -18/12
  • Сік (2л) – 21/16
  • Київський торт – 140/90

Всього – 882 грн. Майже в півтора рази дорожче, ніж у минулому році (594 грн).

Якщо ж відзначати рік вівці в ресторані – доведеться викласти не менше 350 гривень на людину. Причому в таке меню буде входити тільки пляшка шампанського і фруктова тарілка. А ось бенкет, який включатиме кілограм їжі на одну персону і розважальну програму, потягне на більш ніж півтори тисячі гривень.

Реклама

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".