Гриби продовжують укладати українців на лікарняні ліжка

2 жовтня 2017, 03:13
В Україні почастішали випадків отруєння грибами

Гриби продовжують укладати українців на лікарняні ліжка. На минулому тижні повідомлення з Івано-Франківська – дев'ять людей отруїлися. Двоє у важкому стані.

Інформація з Києва – за десять днів до лікарів звернулися два десятка грибників. Як дізнатися – їстівний чи гриб, і наскільки він безпечний – адже невідомо, де його знайшли. І які людські органи першими потрапляють під удар грибів-убивць.

Реклама

"Лісове м'ясо" за ціною звичайного. У Києві біля станцій метро – щосили торгують грибами. Білі, червоноголові, польські, лисички...

Вірити продавцям доводиться на слово. Звичайно, ніяких сертифікатів у них немає.

Поки є ризикові покупці, процвітає і грибний бізнес. Траси суцільно – в дарах лісу, особливо – на Західній Україні. Марія з дочкою за день продають по п'ять кошиків гривень на 600. Взимку стільки коштуватиме трилітрова банка сушених.

Реклама

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

На лікарняне ліжко Віра потрапила на наступний день після вечері "добрими" вешенками.

В гості приїхали племінники і привезли гриби. Тепер все вчотирьох знаходяться в лікарні.

Реклама

У всіх вражена печінка. Лікарі припускають: на сковорідку могла потрапити поганка. Її легко сплутати з гливи або сироїжкою.

Пік отруєнь зазвичай припадає на кінець вересня. В цьому році ще й урожай небувалий.

Небезпечні не тільки отруйні гриби, а й їстівні, якщо їх зібрали біля дороги або в місцях з підвищеною радіацією. Мало хто знає, що в державних лабораторіях можна безкоштовно перевірити гриби на вміст радіонуклідів.

Журналісти залишили в лабораторії три кілограми грибів, куплених на стихійних ринках в столиці. Що покаже експертиза?

Володимир під кінець грибного сезону хвалиться кілограмом лисичок і гігантським білим.

З старої печі (на дровах, звичайно) Віталіна Миколаївна дістає останню в цьому році партію сушених.

Господиня підрахувала: якщо скласти всі зібрані в цьому році гриби – набереться мішок, не менше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Микола Придюк – вчений-мікології, досліджує гриби двадцять років. В Україні ростуть кілька тисяч шапинкових. Але їстівними вважаються лише кілька десятків.

Народними способами, говорить вчений, перевіряти отруйність марно.

І все ж, правильні гриби – це джерело білків, вітамінів і мікроелементів. Микола вважає за краще їздити за ними на батьківщину, в Рівненське Полісся. В околицях Києва збирає суто заради науки.

Перевіряти вміст радіонуклідів у грибах дозиметром неправильно.

Зробити це можна тільки в лабораторії. Нагадаємо, журналісти здали на експертизу гриби зі стихійних ринків столиці. І ось результат.

"Гриби досить таки чисті. При нормі 500, у нас 71.6 бекерель на кілограм. Тобто, можна із задоволенням вживати", – підсумувала Марина Мазурук, інженер лабораторії.

Але мало хто несе гриби в лабораторію. В основному, їх перевіряють на своїх шлунках і печінки.

Раніше українцям показали, які гриби можна збирати і як їх відрізнити від отруйних.