Як в супермаркетах дають друге життя тухлим продуктам

14 листопада 2015, 17:00
Курку і рибу "освіжають" за допомогою марганцівки, а червону ікру розбавляють яєчним білком

Будь-який реалізатор намагається продати весь товар без залишку. Іноді в хід йдуть виверти, щоб змусити покупця придбати товар, термін придатності якого закінчується, повідомляє програма "Ранок з Україною" на каналі "Україна".

За словами продавця одного з київських магазинів, щоб "освіжити", наприклад, курку, використовується розчин марганцівки. "Найшкідливіше, що може бути після вживання подібних продуктів, – це, звичайно, яскраво виражений диспепсичний синдром, чи пронос", – говорить терапевт Ангеліна Мороз.

Щоб не стати жертвою "продуктових гримерів", врахуйте, що м'ясо курки не може бути яскравим – воно блідо-рожеве, шкіра – біла, а жир – світло-жовтий. І звичайно, свіжий птах практично не має запаху.

Не менш популярний продукт у наших господинь – це річкова риба. Перше, на що дивляться, – зябра. Але виявляється, їх правильний рожевий колір може бути не показником свіжості риби, а результатом чиїхось старань. "Шприцом вводять марганцівку під зябра зазвичай. Або навіть фарбу. І вони стають рожевими", – ділиться продавець київського супермаркету.

Маленька ін'єкція – і зябра стали рожевими. Але бактеріям кишкової палички, які вже оселилися в несвіжій тушці, марганцівка нічого не зробить. "Це важка кишкова інфекція, яка протікає з високою температурою, болями в животі і важою діареєю", – говорить терапевт. Найбільш вірний спосіб не принести додому зіпсовану рибу – купити її живою.

Якщо кілограм риби або курячих стегенець коштує не більше 40 грн, то всього 80 грам развесной червоної ікри коштують не менше 100 грн. Проте задоволення від делікатесу може обійтися значно дорожче. "Якщо ікра вже як би завітряна, в неї додають яєчний білок. Вона і за вагою тоді більше стає, і вигляд у неї свіжий", – розповідається продавець київського супермаркету.

"Тоді це має взагалі карколомний ефект. Мало того, що можна отримати важку токсикоінфекцію від вживання самої ікри, так ще вдобавок сальмонельоз зверху від сирого білка", – коментує лікар.

Якщо купуєте ікру на вагу, придивіться уважно: між ікринок не повинно бути білуватої рідини. Набагато безпечніше брати улюблений делікатес у банці.

Реклама