Як вибрати безпечну червону ікру – поради фахівців

28 грудня 2017, 02:00
Експерти одностайні: перш, ніж покласти банку з делікатесом в свій кошик, варто уважно вивчіть її вихідні дані

Небезпечний делікатес – в передноворічні дні настає зоряний час для ікри лососевих риб. Як не віддати гроші за те, що може укласти покупця на лікарняне ліжко – "Сегодня" купили ікру декількох виробників, відправили її на аналіз і розповіли про результат і радах фахівців.

Знімальна група "Сегодня" купила червону ікру на одному ринку, але у двох різних продавців – і відразу ж повезла покупку в лабораторію: дізнаватися, чи безпечно її їсти Місце покупки було обране не випадково – на цьому ринку вже знаходили ікру, термін придатності якої минув кілька років тому.

Реклама

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Поки йшов лабораторний аналіз, журналісти разом з експертом – заступник директора Союзу споживачів України Михайлом Шарковим, – перевірили й ікру в баночці, куплену в супермаркеті.

Крім наявності в продукті "Єшок" Е200, Е211 експерт звернув увагу на те, що ікра виготовлена із "замороженої сировини", тобто з напівфабрикату. При цьому в баночку ікри виробник щедро додав соняшникової олії, збільшивши тим самим вага продукту.

Реклама

Ікра, яку розкритикував фахівець – з недорогих. Але та, яку журналісти віддали на аналіз в Укрметртестстандарт, коштує 240 гривень за 100 грам. Відповідь експертів: виробники перестаралися з консервантом – в першому зразку дорогої ікри перевищено кількість сорбата калію Е202.

Це може бути небезпечно для здоров'я, розповіла лаборант – консервант Е202 руйнує мікрофлору кишечника і перешкоджає засвоєнню їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Експерти одностайні: перш, ніж покласти банку з делікатесом в свій кошик, варто уважно вивчіть її вихідні дані, інакше покупець ризикує замість веселих свят в колі сім'ї та друзів опинитися на лікарняному ліжку.