Кожна третя пачка сиру на прилавках українських магазинів – фальсифікат

16 січня 2018, 22:35
З весни почнуться позапланові перевірки виробництва продуктів харчування

Фото з архіву

Кожна третя пачка сиру на прилавках українських магазинів – фальсифікат, кажуть у Держспоживслужбі. Організації з захисту прав споживачів влаштували ревізію: купили сири від різних виробників і віднесли в лабораторію.

Молоко, сичужний фермент і закваска – без цих інгредієнтів сир не вийде. Якщо все робити по совісті, буде не дешево, говорить сировар. 1 кілограм сиру – це мінімум 10 літрів переробленого молока. Здешевити виробництво можна, лише нахімічивши.

Реклама

Підробляти сири вчилися століттями. Глава столичного управління Держспоживслужби показує посібник, виданий у 1918 році.

Про пальмову олію в брошурі ані слова. Її в сир додавати стали набагато пізніше. Сьогодні рослинна олія – ще один спосіб здешевити виробництво і замість сиру виготовити сирний продукт. Тому споживачам раджу дивитися маркування.

Але заявлений на етикетці перелік не завжди збігається з тим, що міститься в упаковці. І навіть в лабораторії розгадати склад продукту можуть не завжди.

Реклама

На полицях магазинів кожна третя пачка сиру – фальсифікат, кажуть у Держспоживслужби. Експертиза підтвердила.

З весни почнуться позапланові перевірки виробництва продуктів харчування.