Небезпечна халва: як вибрати якісну солодкість і не отруїтися

11 вересня 2017, 16:10
Зразки халви з українських магазинів тестували дієтологи і турецький шеф-кухар

Халва – найпопулярніший східний десерт. Кажуть, вона з'явилася в Ірані ще в V столітті до нашої ери, а потім завоювала серця ласунів Сходу. Спочатку це були ласощі для красунь з гаремів, а потім халва стала стравою для підтримки сил воїнів. Яка халва дійшла до України і чи є серед неї зроблена на совість, розбирався "Ранок з Україною".

Найчастіше халву в Україні роблять з соняшнику. Ця рослина – справжнє джерело вітамінів. "Вітамін А, магній, кальцій, калій ... Ці елементи впливають на всі обмінні процеси, настрій, зовнішній вигляд", – розповідає лікар-дієтолог Олена Сидоренко.

Реклама

Для турецького шеф-кухаря Шакіра Демірера халва з соняшнику – це екзотика. У нього на батьківщині "хельва" буває з манки, борошна або кунжуту. З манки роблять гарячий десерт – подають вдома або в ресторані, борошняна – для поминок, а кунжутну халву виробляють на заводах – саме її турки їдять найчастіше.

У магазині в Україні теж є кунжутна халва, яку і спробував Шакір. "Це точно не смак мого дитинства. Дуже гірка! Поки жуєш – начебто і нічого, а як тільки перестаєш – на язиці неприємне відчуття. Взяли зіпсоване масло або воно зіпсувалося вже потім. Я кожен день використовую кунжутне масло, і на смак воно точно не така", – поділився враженнями кухар.

Але, крім неприємного смаку, гіркі солодощі ще й дуже шкідливі. "Навіть якщо за терміном придатності там нормально, але були ненормальні умови транспортування або неякісні продукти в складі – це може викликати отруєння", – попереджає лікар-дієтолог Наталія Суслова.

Реклама

Одна з причин псування продукту – пластикова коробка з супермаркету. У такій халву можна зберігати тільки один день. При тому, що кунжутова халва недешева – майже 100 грн/кг, а халва з соняшнику коштує 30-40 грн/кг.

До речі, в цю кунжутну халву додали і арахіс – але не попередили покупців. "Ця халва дуже жирна. Вона прямо мажеться, а повинна хрустіти, коли ви її ріжете. Тут одні неякісні інгредієнти", – каже кухар Шакір.

Неможливо визначити і "вік" продукту – на упаковці є тільки дата фасування. А зберігати готовий десерт більше місяця-півтора не можна. Консерванти в цей продукт додавати не можна.

Реклама

Халва з соняшнику з українського магазину теж не вразила шеф-кухаря, який за роки життя в Україні вже встиг спробувати якісний продукт. "Запах якийсь кислий. На смак трохи гірка, несмачна. Ще й кришиться, як пил. Готували хорошу халку, залишилися ці крихти. З них і зробили", – говорить Шакір.

Якісна халва – пластична, добре ріжеться і не розсипається. Якщо халва не тримається шматком – туди намішали занадто багато цукру. А якщо в солодощі є прожилки – її погано вимішали.

"Халва з соняшнику повинна бути світло-коричньового, оливкового кольору. Може бути з невеликим сірим відтінком", – розповідає Сидоренко.

Наступною експерти спробували "Халву з соняшнику з арахісом". Її термін зберігання – два місяці, упаковка з фольгою. До неї у експертів майже немає претензій. "Пахне насінням. Саме цим і більше нічим повинна пахнути халва. І смак повинен бути насіння, а не цукру", – розповідає шеф-кухар.

Але експерти вирішили з'ясувати і те, яке масло використано в халві. У кунжутної виявилася пальмова олія, якої там не повинно бути. А в "цукровій" халві знайшли лушпиння. "Достатня кількість шроту, подрібненого лушпиння, який додають, щоб здешевити виробництво. Але цього не було зазначено на упаковці", – зазначає Сидоренко. У халві з арахісом теж знайшлося лушпиння, але зовсім небагато.

До речі, навіть ідеальну халву експерти радять їсти не більше 30 грамів в день. За розміром такий шматочок – як смужка шоколадки.