Правила грибного сезону: як не стати жертвою "тихого полювання"

4 листопада 2016, 05:57
Медики радять не збирати гриби біля дороги і залізничного полотна, а в теплі зберігати не більше доби

Купувати гриби у стихійних торговців не радить ні грибник, ні лікарі. Фото: realbrest.by

На стихійних ринках Дніпра зараз можна знайти гриби на будь-який смак. Засушені, консервовані та свіжі гриби зараз продають за прийнятними цінами, адже нинішній грибний сезон виявився дуже врожайним. Любителі "тихого полювання" продовжують здійснювати вилазки: до настання морозів в лісі можна знайти підберезники, рижики, зимові опеньки, говорушки, маслюки, зеленушки і грузді. Тим часом в цьому році медики зафіксували в області вже 20 випадків отруєння грибами, причому три з них закінчилися летально. "Сегодня" з'ясувала, куди краще відправитися за грибами та яких правил дотримуватися, щоб не потрапити на лікарняне ліжко.

Житель Підгороднього Андрій Гуленко за грибами ходить уже більше двадцяти років, а печериці з супермаркету просто не визнає. Отруєнь в сім'ї грибника не було ніколи. "У мене є одне чітке правило: якщо я навіть трохи не впевнений у грибі, я його в кошик не кладу, – розповідає грибник. – Хоча у мене були випадки, коли я настільки захоплювався збиранням грибів, що вже вдома, коли перебирали, знаходив бліду поганку. Ну, схопив її в азарті, мабуть, тому перебирати гриби потрібно уважно".

Реклама

Початківці грибники вважають, що отруйний гриб можна визначити за допомогою срібної ложки або цибулини, якщо опустити її в грибний відвар, проте збирач зі стажем запевняє, що на практиці вони не працюють. "Визначити, отруйний гриб чи ні, можна тільки на око або після вживання. Тому завжди потрібно збирати тільки відомі гриби або брати з собою в похід того, хто зможе підказати, що можна брати, а що ні, – радить грибник. – У нас самі грибні місця – Приорілля і Самарський бір. А ось в Гвардійському через нашестя грибників збирати зараз вже практично нічого".

До речі, купувати гриби у стихійних торговців не радить ні грибник, ні лікарі. "Навіть якщо гриби хороші, невідомо, де їх збирали і скільки вони пролежали. Небезпеку таять і "правильні" гриби, якщо їх збирали поблизу дороги, залізничних шляхів і звалищ. Адже вони активно поглинають радіоактивні елементи і солі важких металів, – розповідає лікар- токсиколог Олександр Шипко. – Крім цього, якщо хороші гриби більше доби пролежали в теплі, їсти їх не варто". А от дітям до семи років і вагітним така їжа і зовсім протипоказана. Отруєння проявляються швидко. Якщо через пару годин після обіду відчуваєте слабкість, головний біль або температуру, негайно викликайте швидку. Не варто розраховувати на власні сили і народну медицину, адже крім промивання шлунка знадобиться крапельниця і спеціальні медикаменти.