ТОП-5 незвичайних страв, якими незабаром будуть харчуватися люди

8 листопада 2015, 06:11
Місце звичних продуктів займуть м'ясо з пробірки і надрукована на принтері їжа

В ближайшие 20 лет меню украинцев может существенно измениться. Вместо привычных борща и голубцов на столе появятся блюда из насекомых, еда в таблетках и сухой алкоголь. Какие новинки имеют шансы войти в наш привычный рацион, выяснила програма "Ранок з Україною" на каналі "Україна".

5. Надрукована їжа

Реклама

Кулінари прийнялися друкувати тістечка. На спеціальному 3D- принтері вони створюють вже готову оболонку з тіста, а всередині – так званий їстівний грунт. Це штучно створена суміш, з якої дуже швидко можуть виростати гриби і зелень. Дозріває така корзинка всього за кілька днів , після чого це тістечко стає повністю придатним до вживання.

Цю технологію придумала француженка Хлое Рут Зельверт. "Для його приготування необхідні менші витрати на транспорт, менше сил і часу. Можна експериментувати з новими формами і головне – смаками", – говорить винахідниця.

Така технологія може стати реальною і дієвою допомогою у боротьбі з голодом у бідних країнах. Але наші експерти схильні до більш тривіальних методів боротьби з голодом. " Як ви думаєте, в Африці бідні люди матимуть снеки , комп'ютери та принтери , щоб їх друкувати ? Чи не простіше поділитися з ними їжею ?", – коментує дієтолог Галина Анохіна .

Реклама

4. Їжа-таблетки

Скоро можна буде забути про незручні і громіздких судочках, щоб взяти перекус на роботу. Офісні обіди будуть нагадувати таблетки і легко поміщатися в кишені. Це концентрація максимальної кількості необхідних для людини елементів. Такі харчові таблетки вже існують в Америці. Вони так і називаються – "Таблетки для виживання".

Цю пресовану вітамінізовану кашу зі шматочком м'яса придумали ще в 60-х для американських астронавтів. Тепер ці таблетки обов'язково беруть із собою альпійські МНСники та рятувальники на Алясці, подобаються вони і туристам. Вони приймають одну таку таблетку на годину. Всього в добовій нормі 12 таблеток.

Реклама

"Коли людина хоче підвищити свій тонус, для спортсменів, для дітей, для тяжкохворих. Для звиклої людини – те ж саме. Можна їх доповнювати. Наприклад, брати якусь їжу простіше, дешевше – і доповнювати цей раціон таблетками", – каже дієтолог .

Правда, таблетки не з дешевих. Баночка на 15 днів коштує більше 1000 гривень.

3. М'ясо з пробірки

М'ясо вже вирощують без участі тварин. Голландський вчений Марк Пост два роки тому виростив в пробірках цілу котлету . "Для створення штучного м'яса ми використовували стовбурові клітини корови. За певних умов вони здатні перетворюватися на різні тканини й органи. Ми створили з них м'язові тканини ", – говорить учений.

Дегустація першого в історії штучного м'яса пройшла в Лондоні в 2013-му році на очах у мільйонів телеглядачів. Ця котлета буквально вказала шлях на вихід із продовольчої кризи. " Ми вже сьогодні відчуваємо серйозні проблеми з виготовленням м'ясної продукції. Скоро ми не зможемо забезпечити людство достатньою кількістю м'яса. А збільшення виробництва натурального м'яса серйозно б'є по нашій екології" , – стверджує Марк Пост .

Однак скептики запитають не поспішати аплодувати, адже на виготовлення невеликого шматка м'яса у вчених пішло більше 3-х місяців, а ціна такої котлети – майже 400 000 доларів.

2. Суха горілка

Американець Марк Філліпс стверджує, що йому вдалося дати нове дихання п'яним посиденькам. Він засушив горілку і розфасував її в пакетики. Але насправді це зовсім не новинка.

Наші українські хіміки давно навчилися сушити горілку. "Досить незвично. Але післясмак залишається, як у звичайної горілки", – ділиться враженнями професійний дегустатор Станіслав.

Суха горілка всмоктується в кров в 30 разів повільніше звичайної. Бездумне поводження з цією новинкою може закінчитися під крапельницею токсикологів.

1. Комахи

Ця дрібна живність з Мексики і Таїланду вже пробралася на українські кухні . Киянин Дмитро Вовк вже більше 30 -ти років ласує жуками і личинками. "Поки це така як би екзотика. Поки це, можна сказати , прикол . Поки це здивування для моїх друзів і моїх знайомих ", – розповідає чоловік.

Порятунок людства від голоду може ховатися в тушках борошняних черв'яків і товстих африканських тарганів, адже люди можуть отримати з комах масу живильних речовин.

"Протеїн-білок – це основний компонент їжі. Можна отримати так звані глюкозаміноглікани або те, що потрібно для кісток і шкіри", – каже дієтолог Галина Анохіна.

Головне, що вирощувати комах куди простіше, ніж традиційну худобу. Це може стати одним з ключових аргументів в питаннях харчування. "Таїландські личинки, які містять 75% білка, – вони за 3 місяці можуть дати тисячократне збільшення маси. Везеш туди кілограм, а через 3 місяці ти можеш отримати до тонни, так би мовити, продукту", – розповідає фізик Олексій Стєклов.