Чи вдасться українцям заощадити на їжі

27 лютого 2017, 00:17
Для віруючих сім наступних тижнів – це не тільки духовне очищення, але і обмеження в їжі

Закінчилася Масляна. Всю йде тиждень, за традицією, пекли млинці та влаштовували свята перед початком великого посту. Для віруючих сім наступних тижнів – це не тільки духовне очищення, але і обмеження в їжі. При нинішній вартості м'яса і молочних продуктів, це – пристойна економія сімейного бюджету. Але – лише на перший взляд. Адже, ціни на овочі та фрукти по весні впевнено йдуть угору. Та й торговці моментально реагують на потреби тих, хто дотримується посту.

Корови, свині, барани, кролики і кури. А ще – величезний город, на якому тільки почав танути сніг. Але Наталя Мельник вже встигла посадити часник – через тиждень-другий з'явиться перша зелень. У такому господарстві робота не закінчується ніколи. П'ятеро дітей працюють разом з батьками. Те, що виростили, їдять потім всю зиму.

Реклама

Вже з понеділка, з початком посту, від більшості звичних страв сім'ї доведеться відмовитися. Зі столу зникнуть сир і сметана, м'ясо, сало і яйця. Замінити їх Наталя збирається численними соліннями, малосольною кількою і консервованими фруктами. Такий пісний стіл не буде їй коштувати – ні копійки.

У селі Старий Лисець на Прикарпатті пісне меню практично таке ж. Головна страва на столі – вареники. Якщо врахувати, що купують тільки борошно, то ціна їх – близько гривні за штуку. Борщ – і того дешевше.

Дієтолог Олег Швець впевнений: пост – це добре і корисно. Ось тільки до традиційного меню настійно рекомендує додати свіжі овочі та фрукти. Не важливо – наші або імпортні. Також потрібні бобові і горіхи.

Реклама

"В день потрібно з'їсти три порції овочів, це приблизно, скільки поміщається в дві долоні. Десь 250-300 грам каші – готової вже, що не крупи. Три фрукти – розміром з кулак одна порція. Ще горіхи грам 50, насіння грам 50, бобові допустили – горошок, наприклад, і квасоля, теж приблизно 200 грам. Це досить, щоб задовольнити потреби середньої людини ", – говорить він.

На перший погляд тимчасова відмова від м'яса – це суттєва економія для сімейного бюджету. У нашому списку – мінімальна кількість продуктів, необхідних для правильного, збалансованого харчування: картопля, яблука, зелень, помідори чи огірки, горіхи і риба – її під час посту можна їсти раз на тиждень. Порівняємо ціни на ринку і в супермаркеті.

На ринку картопля – по 7, 50, яблука – від 13 гривень до 20-ти, кріп – 25 гривень за 100 грам, кілька солона – по 22 з половиною гривні, капуста квашена – 30 гривень за кіло, горіхи волоські чищені – по 20 грн за 100 грам! Тобто 118 гривень за необхідний мінімум. Якщо купити ще по кілограму огрурцов і помідорів, то сума зросте до 232 гривень.

Реклама

У супермаркеті картопля дешевше (картопля – 6,5 – 7 грн/кг), а ось кріп (кріп – 30,9 гривень/100 грам), квашена капуста (квашена капуста – 36 грн/кг) і кілька (кілька – 32, 9 грн/кг) трохи дорожче, вибір яблук набагато більше, і ціни – різноманітніші (яблука – 12 до 35 грн/кг) горіхи – дорожче на порядок (горіхи волоські чищені – 324 грн/кг). Ціни на помідори і огірки – практично не відрізняються. Імпортні овочі – дешевше.

У теплиці недалеко від Києва ростуть ті самі наші, калинівські.

Станіслав Юхненко про своїх огірках та помідорах розповідати може годинами. І про те, що нітратів в них – всього 30% від допустимої норми, що хімією їх зовсім не обробляють, і що бджоли тому доказ – не бояться запилювати. Ось тільки витратна це виробництво. Теплицю потрібно гріти постійно, а газ – дуже дорогий. Як і вода, електрика і добрива. Тому собівартість перших огірків виходить набагато вище продажної ціни – гривень, приблизно, 250. А перші помідори – і зовсім золоті.

Подешевшають огірки-помідори тільки ближче до літа. Але їх цілком можна замінити, – переконує нас Ярослава Присяжна.

Про овочах ця дівчина знає все – рік тому вона свідомо відмовилася від будь-якої їжі тваринного походження. І навчилася готувати буквально "кашу з сокири". Наприклад – суп з гарбуза та моркви. Або бутерброди з авокадо, лимоном і оливковою олією, якщо хочеться чогось екзотичного. Головне – не шкодувати спецій.

Всього шість інгредієнтів і 20 хвилин на приготування.

Коштує ця незвичайн авечеря на чотирьох – близько 100 гривень. Найдорожчий продукт – авокадо, 36 гривень за штуку. Цим продуктом дієтологи радять замінювати масло і м'ясо. Але він точно не найнеобхідніший в нашому раціоні. Загалом, не таке дороге пісне меню, як здається на перший погляд. Та й сенс посту – не тільки у відмові від м'яса.