Українцям не вистачає грошей на їжу. Вперше громадяни не просто відмовляються від м'яса чи риби на користь хліба і картоплі, а принципово менше витрачають на їжу.
Середній магазинний чек українця не дуже змінився. А ось зміст продуктового кошика скоротився дуже помітно.
За підрахунками Держкомстату, кількість спожитих людиною продуктів скоротилася на шість відсотків.
"Лохина минулого року була по 80 грн кілограм, цього року – 120 -150. Малинка була 25 гривень, в цьому році – 40-45", – сказала Мар'яна, продавець.
На сезонні овочі ціни не кусаються. Перець – по вісім, кабачки – по шість, великі помідори – від 15-ти, а огірки – від 12 гривень. Їх ящиками розбирають на консервацію. А ось з цінами на м'ясо – справи кепські. Тому і купувати його стали менше на 6%, стверджує статистика.
Водночас більше м'яса подорожчала риба. Результат – наші співвітчизники їдять її майже на чверть менше. А морська не морожена взагалі перетворилася на делікатес.
Дієтолога скорочення в раціоні українців м'яса і риби зовсім не бентежить.
"У нас з кожним роком порція, яка не шкодить здоров'ю, порція білка, м'яса, риби, яєць, з кожним роком все менше. Я тільки за те, щоб наше населення їло дуже помірно тваринні продукти", – каже Тетяна, дієтолог.
Натомість радить не економити на бобових – квасолі, горосі, свіжих сезонних овочах і олії холодного віджиму. І ні в якому разі не замінювати м'ясо або рибу макаронами або хлібобулочними виробами – містять непотрібні вуглеводи.
Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми"События" на каналі "Україна".