В Україні відкрилося перше веган-кафе

2 листопада 2017, 02:52
В українській кухні чимало веганських страв: пісні вареники з картоплею і капустою, банош, грибна юшка

Фото: Pixabay

Павло Вишебаба хвалиться своїм дітищем – першим в Україні веган-кафе. Тут немає жодної страви з продуктами тваринного походження. Сам Вишебаба відмовився від м'яса і риби п'ять років тому, а слідом за ними – також від молока і яєць.

Український Центр соціальних досліджень порахував: від м'яса відмовилися вже 2 мільйони українців. Кухар Олексій Гоцуляк пояснює: веганство – це не тільки боби і салати, лідер продажів їх кафе – чізбургер.

Реклама

В українській кухні теж чимало веганських страв: пісні вареники з картоплею і капустою, банош, грибна юшка. Людмила Чуркова розповідає: з відмовою від м'яса її меню стало різноманітнішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Вегани посилаються на дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я, в якому доводиться, що відмова від м'яса зберігає серце і судини. При цьому серед дієтологів веганів знайти складно. Галина Анохіна каже: українцям властиво їсти м'ясо і рибу і молочку – на відміну від східних країн, особливо якщо тварини продукти в раціоні з самого дитинства.

Реклама

Якщо і відмовлятися від тваринних продуктів – то тільки поступово, радять фахівці. При цьому необхідно обов'язково шукати джерело вітамінів групи В, заліза і цинку, якими багаті м'ясо і молочні продукти.