Лікарі б'ють на сполох: ожиріння набирає обертів епідемії в Україні

24 жовтня 2019, 15:45
Кожен четвертий українець має зайву вагу

Обережно, зайва вага. У Міністерстві охорони здоров'я кажуть: українці стають важчими з кожним роком. Ожиріння набуває форму епідемії, наслідки якої – хвороби серця і онкологія. Як визначити свою оптимальну вагу і зберегти здоров'я, з'ясували новини "Сьогодні".

Кожен четвертий українець має зайву вагу. Чотирнадцять відсотків дорослого населення страждає від ожиріння. Згідно з дослідженнями МОЗ, чоловіки їдять багато солі. А діти – цукру і картоплі

Реклама

З п'яти опитаних новинами "Сьогодні" українців тільки двоє стежать за тим, що їдять. Інші менш вимогливі до свого раціону. Насправді, нічого складного, каже дієтолог, – споживаємо занадто великими порціями їжу, яка має мінімум користі.

"Їмо дуже багато смаженого, жирного, копченого, солінь, маринадів – це те, кількість чого має бути зменшена", – пояснює Галина Незговорова, дієтолог.

Таке меню може скоротити життя на кілька років, додає ендокринолог.

"Це розвиток переддіабету, цукрового діабету 2 типу. Це онкологічні захворювання", – говорить Надія Бєльська, ендокринолог.

Підтримка оптимальної ваги зменшує ризики цих захворювань. Тому важливо знати свій індекс маси тіла. Для цього треба розділити вагу на зріст у метрах квадратних. Тобто при зрості 170 сантиметрів і вазі 65 кілограмів показник буде двадцять два з половиною. Показник вище 30 є ознакою ожиріння.

Реклама

Крім того, потрібно переглянути свій підхід до харчування: менше смаженого, жирного і солінь. Більше свіжого, запеченого або приготованого на пару. Також слід відмовитися від солодощів і газованих напоїв.

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" писали про те, що українці їдять занадто багато солі і цукру. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує споживати не більше 25 г цукру на день. Тут треба враховувати і цукор в продуктах. У раціоні українців цукру 45 г: в основному він потрапляє в організм через напої, випічку, шоколад і цукерки, фруктові соки.