Господині вже завтра вранці почнуть готуватися до Святвечора. Найбільше клопоту – зі святковою кутею. Дотримуватися стародавніх традицій та готувати з пшениці – процес тривалий. Тому сучасні господині – випробовують нові рецепти та способи приготування. "Сьогодні" зібрали деякі з оригінальних ідей.
У традиційному рецепті кутю готують із пшениці або ячменю. До неї додають мак, родзинки, волоські горіхи та мед.
Втім, рецепти звичної для нас куті часто модернізують – щоб було швидше. Наприклад, готують страву в мультиварці.
"У моєму випадку мені дуже важливо, щоб було саме швидко, смачно. Наша кутя буде з рисом, бо пшениця вариться набагато довше. Поки рис готується в мультиварці, заливаємо окропом сухофрукти та мак, і залишаємо настоятися. А горіхи – підсмажуємо і подрібнюємо", – розповідає мешканка Києва Дар'я Коваленко.
Наш рис готовий. Тепер змішуємо всі інгредієнти та заливаємо кутю компотом з медом. Потім – ставимо варитися ще на десять хвилин.
Наша кутя в мультиварці – готова. Тепер її потрібно прикрасити.
А шеф-кухар Артем Рижков придумав власний рецепт куті – зі смаженим булгуром, ківі, гранатом і кокосовими слайсами.
"Вийшло таке незвичайне поєднання. Дуже смачне та екзотичне, цікаве. Солоденько-кисло-терпке, незвичайне таке", – говорить шеф-кухар Артем Рижков.
Спочатку булгур треба обсмажити на вершковому маслі, а потім варити на повільному вогні. А готову кашу – заправити кокосовим молоком.
"Ми заправляємо ним кашку, і виходить такий дуже незвичайний, цікавий смак. І це не молоко, як ми звикли, а саме кокосовий відтінок", – пояснює Артем Рижков.
А ще для нашої куті видавлюємо сік з ківі. А потім викладаємо на тарілку, і додаємо шматочки ківі та зернята граната.
"З одного боку – червоним, з іншого боку – зелененьким ківі. І прикрашаємо готову страву пальмою з кокосових слайсів. Ось і вийшла у нас – екзотична кутя", – показує шеф-кухар Артем Рижков.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати узвар на Різдво.