Статеві органи тварин і консерванти: з чого роблять сучасний паштет

Висока ціна продукту зовсім не гарантує його якість

П'ять століть тому паштети запікали в хлібі – завдяки тsсту, вони зберігалися тиждень. Пізніше тісто замінили на скло або бляшанку. Але зміни відбулися і всередині продукту. "Ранок з Україною" розбирався, з чого роблять сучасні паштети.

Реклама

Паштет сьогодні – це той продукт, який дуже легко підробити, кажуть експерти. Наприклад, частини статевих органів тварин – це дешеві компоненти, які можна перемолоти і додати в продукт.

Любов Фесюк отруїлася покупними паштетом і jgbybkfcm в госпіталі замість пляжу. Тепер жінка готуватиvt популярну страву для себе і своєї сім'ї вдома. "На третій день відпочинку мене забрали в інфекційну лікарню з температурою під 40. І я всю відпустку пролежала в інфекційній лікарні в Одесі. Мені так це запам'яталося, що я вирішила не їздити під Одесу взагалі ніколи", – згадує Любов. Приготуванню паштетів Фесюк приділяє особливу увагу, тому що саме вони можуть викликати важкі харчові отруєння.

Фахівцям на перевірку журналісти надали яловичий паштет, з м'яса птиці, з індюшиної печінки і класичний печінковий зі смаком томатів. Ціни експертам не називали і попросили скласти рейтинг від найдорожчого до найдешевшого паштету. І, звичайно, проаналізувати склад.

Реклама

"Якщо вибирати, то краще паштет не з печінки, а з м'яса. Оскільки печінка це фільтруючий орган, який містить в собі токсини", – розповідає дієтолог Катерина Кириченко. До того ж класичний паштет до того ж містить багато калорій – тому бутерброди з ним радять вживати по одному за раз, і краще не кожен день.

Першим експерти перевірили паштет з печінки. І хоча це продукт першого сорту, проаналізувавши склад, назвати такий паштет натуральним фахівець не зміг.

"Тут є крохмаль – це найдешевший загущувач. У цьому випадку на етикетці не вказано консервант, але рожевий колір свідчить про наявність консерванту нітриту натрію", – зазначає експерт з харчових продуктів Олена Сидоренко і зазначає, то цей консервант – отрута для людини.

Реклама

Яловичий паштет виявився тістом – в його складі занадто багато борошна і зовсім мало м'яса. "Такий паштет повинен бути темнішим, а він світлий. Значить, яловичину замінили на "роги і копита", – говорить Сидоренко.

У паштет з м'яса птиці та класичному печнковому паштеті з томатами, незважаючи на назву, знайшли свинячу шкіру. "Це не паштет – це студнеподібна маса. Це для паштету нехарактерно. Я думаю, що вживати це небезпечно для людини. Тварини точно не стануть це їсти", – говорить Сидоренко.

При цьому саме паштет з м'яса птиці та печінковий з томатами виявилися найдорожчими – по 35 гривень за банку. Яловичий коштував 25 гривень, а з м'яса індички – 15 грн. Тому ціна не є запорукою якості.

До слова, експерти радять не купувати паштети в м'якій упаковці – жорстка тара безпечніша. Але знайти абсолютно натуральний продукт все одно непросто.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
ЗСУ: головне
Докладніше
Допомога під час війни
Більше новин
Хроніка обстрілів
Більше про це
У пошуках роботи
Знайти своє місце!
🚘 Актуалка для автовласників
Що ще нового?
Герої не вмирають!

Позивний “Депутат”... Сергій Компанієць - старшина роти 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”. Воював на передовій з 2014 року. Хлопці називали 47-річного старшину батьком, бо він допомагав і вчив кожного. Загинув у бою під Ізюмом, прикриваючи побратимів. Його 16-річний син пішов вчитись у військовий коледж…

Історія героя
статистика
Курс криптовалюти сьогодні

Валюта

Ціна, usd

Bitcoin (BTC)

67970.83

Bitcoin Cash (BCH)

381.12

Binance Coin (BNB)

587.4

Ethereum (ETH)

3266.67

Litecoin (LTC)

71.49

ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
57,19
56,30
52,59
27,57
57,49
54,99
52,54
27,11
58,05
57,62
50,77
28,93
59,00
57,00
51,90
27,22
59,29
58,09
55,09
28,48
61,99
59,99
55,99
28,97
61,99
59,99
55,99
28,98
62,49
59,34
55,41
28,48
62,99
60,99
56,99
28,98
-
53,19
49,87
26,71
Валюта
Курс гривні сьогодні

Валюта

Ціна (грн)

Долар США ($)

41.2

Євро (€)

44.68

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти