Походи наринкиі в магазинидляжителів Донецькастаютьз кожним днем всенестерпнішим .Наокупованих територіяхтриваєсправжнясвистоплясказ цінами напродукти і товари , анестабільнийрублевийкурсне дозволяєтолкомвизначити, скільки жкоштує кілограмгречки абопакетцукру." 50рублів закілоцукру – це25гривеньзаринковим курсомабо17гривеньз банківського ?" – розгубленоцікавитьсяпенсіонеркаАллаКриничнанаКалінінськомуринку .
Продавці нев силахпояснити,вони простокажуть:"П'ятдесятрублів"."Сегодня"дізналася, якдонеччанизаразвиживають в умовахвисоких цін ідефіциту .
СКІЛЬКИ НІ ДІЛИ...Ось ужебільше двох тижніввсі розрахунки вДонецькуйдутьв рублях , а днямипродавціпереписалиподвійнігривнево- рублевіцінники , залишивши тількирублі .Щоб зрозуміти,скільки що коштуєв гривні,в розумітребашвиденькорозділити цюцифру надва.Але на скількиніподіли -все одно виходитьнабагато дорожче, ніжнапідконтрольній українськійтериторії.
Різницяцінвпівтора-два разидосіне вкладаєтьсяв головах удонеччан." Якщо виробникмолокау насмісцевий , чому йогопродукція коштуєстільки ж, скількизавезені з Росіїчи України?- говоритьдонеччанинЮрійПеньков .-Яйця -змісцевої фабрики ,м'ясо, яккажуть продавці ,привозятьз півдняобласті,овочі та фрукти- теж... Чого жвоновсе коштує,наче зАвстраліїбізнес-класомприлетіло ?".
Сезонне підвищення ціннаклалосяна ситуацію- і ось вжезвичайніяблука коштуютьв Донецьку60рублів ( 30гривень),апельсини -90рублів ( 45гривень).Вже єдефіцитбаклажанів,кабачків , огірків .Важко знайтив магазинахтушонку , деякі видивиробів зкурятини." З рибоювзагалітугов Донецьку:подекудитільки єторгові точкизі свіжоюрибою,в основному — мороженийхекіминтай .Єфорель по600рублів закіло,оселедець під200рублів, алехто це будекупувати?" – говоритьдонеччанкаЮліяСмоленко .
"ХОЧЕТЬСЯ ГАРЯЧОГО".Найважчестарикам -пенсіонерам : м'ясодля нихстало ще більшнедоступним .Кажуть,вже забули , колибачилив борщіхорошумозковукісточку.Розкіш-курячий бульйон зкрупами , благо,їх вистачаєв наборівиживаннявідГуманітарногоштабуРінатаАхметова.
"Набульйоніваримокаші,м'ясоокремообсмажуємо-виходить хорошийобід .Вжена вулиці холодно,постійнохочеться чогосьгарячого,насиченого,смачного.Доводитьсявикручуватися , придумуватинові страви",- каже пенсіонеркаАллаКринична .В її родинігуманітарну допомогуотримуютьвона і чоловік- шахтар ."Ми розуміємопрекрасно , що не часрозкошувати , ачасвиживати,івдячні закожен грамцієї допомоги.Я не знаю , як би мивиживали,бокупуватикожендень щосьза такими цінамипросто нереально.Що вже говоритипро старих,у яких грошейтолкомніколинемає і не було !" – нарікаєпенсіонерка.
ПІВТИСЯЧІЗАМ'ЯСО. Асортиментдонецькихмагазиніввжене викликає подиву.Російські ,українські, білоруськітовариупереміш , аледонеччанивперто відмовляютьсякупуватизакордонне ." Хто б міг подумати , що наші продукти ,до яких ми звикли , виявляється,настількисмачніше, ніжросійські !Чи тотамдобавокбагато , чи то щещось -але всеінше . Іпривозятьвседо нас наостанніх термінахпридатності,мало не по годинах рахуємо", – поділивсядончанинЮрійПеньков .За його словами , у сусіднійз ДонецькомМакіївціситуація ще гірша."Хлібтамдорожчеточно -18-19рублів,може , і всі20.Свининавжебільше400рублів,філе куряче-200 ,найдешевшамолочнаковбаска- від180рублів закіло , картопля -20-25рублів.Розділітьна два іотримаєте цінувгривнях, -говоритьдонеччанин .- Торіку вереснівсе було вдва-трирази дешевше!" .
Попередузима, іжителі регіонувпевнені, що вонабуде довгою і важкою ."Мине змогли зробитидостатньо запасів , продуктизанадтодорогі " , – нарікаютьдонеччани .
Гумштабщомісяцяроздаємирним жителям500тис.продуктовихнаборів
Єдинимджерелом прожиткудля сотень тисяч людейзалишаєтьсягуманітарна допомога, щодоставляється наДонбасГумштабомРіната Ахметова , а такожміжнародними організаціями.ЩомісяцяволонтериГумштабавидаютьжителям Донбасу500тис.продуктових наборів .Для того щоб забезпечититакий обсягвидачідопомоги,Штабзакуповуєобсяги продукції,які з певних позиційпорівнятиз величиноюрічного споживанняжителями всієїУкраїни .Продуктовінабори, яківидаєГумштабпротягом року ,у своєму складі мають11найменувань продуктів ,якіпо калорійностііякістю відповідаютьвсім міжнародним нормамдогумпомощі .
"Залежновід сезонуми змінюємосклад,для того щоб забезпечитилюдеймаксимальним наборомкалорій івнестирізноманітність.Із закупівліпевних видівтоварів, наприклад ,соняшникової оліїабо круп , миодні з найбільшихпокупцівв Україні",- зазначає керівниквідділузакупівельГумштабуАнастасіяКладова .