Чим поживитися гурману в Україні: на ринку можна купити ікру равлика і качині язики, а дичину – в мережі

Як журналісти "Сегодня" шукали і пробували делікатеси

Українці скаржаться на високі ціни і низькі заробітки, але, як виявилося, багато дуже навіть не проти спробувати на зуб щось незвичайне, чого не купиш в рядових магазинах. Наприклад, ікру равликів, суп з акулячих плавців, зварений власноруч, або смажені морські гребінці. Як з'ясувала "Сегодня", народ ціни особливо не лякають: дорогі делікатеси купують по 100-150 грамів, на пробу. Втім, є екзотика, яка коштує недорого.

Розуміючи, що не вийде обійняти неосяжне, ми склали список най-най, з нашої точки зору, делікатесів, які можна купити в Україні, нехай навіть за чималі гроші. До нього увійшли: ікра равликів і морських їжаків, екзотична риба з тропічних морів, морські черепахи, гриби-трюфелі, сюрстремінг (квашений оселедець), тверді сири з живими личинками, кава копі-лувак (переварена в шлунку звірків-мусангів), екзотичні фрукти (гренаділла, пітахайя, дуріан – найбільш смердючий фрукт в світі), нарешті, дичина. І з цим списком вирушили на один з чотирьох найбільших в Україні оптових ринків, магазини і інтернет. Скажемо чесно: сумніви, що там знайдеться щось більш цікаве, ніж хамон, чорна ікра і сир пармезан, були. Але розвіялися
.

Ікра равлика і сім-вісім вусів

"Дивись, таки так, ікра равликів!" -об'єктив фотокора вже націлився на вітрину, де поруч зі 100-грамовими баночками з традиційним "кавьяром" примостилася 50-грамова упаковка з делікатесом №1 з нашого списку.

"Это наши украинские партнеры со своей улиточной фермы поставляют, — рассказал нам владелец икорного бизнеса Антон Яременко. — А так их продукция почти вся идет за границу. У нас ее тоже берут, в основном элитные рестораны, так как икра недешевая: 1600 грн за 50 граммов".

У розумі прикидаю , що кіло " равликових яєць " обійдеться в 32 000 грн , або 1000 євро , це на 10 % дорожче чорної ікри високої якості .

Далі – риба. "Щось хочеться супчика з акулячих плавників, що не допоможете?" - звертаюся до симпатичної дівчини, яка тільки що обслужила покупця, по одягу схожого на провінційного бізнесмена середньої руки. Він довго і прискіпливо вибирав дві дюжини устриць: видно, що постійний клієнт. У відповідь вона піднімає на руках метрову акулу – чорноморського катрана.

Реклама

"Нарежем вам плавничков на юшку, — с одесским говорком отвечает продавщица. — Возьмите еще акульи стейки, есть камбала, барабулька, бычки недорого".

Подякувавши, йдемо далі. А ось і екзотика, як з'ясувалося, з Атлантичного і Індійського океану. Найдорожчі – молюск морський гребінець (1250 грн за кіло вже очищеного) і риба морський язик (1000 грн / кг). На питання, чому така висока ціна, продавці відповідають, що везти далеко, а треба доставити швидко, тому дорого, адже продукт не заморожений, а охолоджений. Є делікатеси і дешевше – риба-папуга за 650 грн, імператор – за 590 грн, червоний півень – за 300 грн, мармуровий африканський сомик (у якого аж вісім вусів, а не два, як у нашого) – всього по 90 грн за кіло.

boy_8721

Равлики. Відкладають свою ікру в землю

Реклама

Качині язики і мухи в сирі

У м'ясних рядах нам нудно : дичини немає , тільки птах , м'ясо і сало .

"Торговать мясом диких животных на рынках запрещено по санитарным нормам, — объясняет сопровождающий нас замдиректора рынка по развитию Вячеслав Забелин. — Но кое-чем я вас удивлю: у нас есть такой деликатес, как утиные язычки".

За словами продавця Оксани , язички водоплавних дуже затребувані в китайських ресторанах , де делікатес смажать у фритюрі . Ціна – 400 грн / кг .

"Один язычок весит 4—5 граммов, на кило их идет 200—250 шт., каждый вырезается вручную, так что это, считаю, недорого", — говорит Оксана.

Зате з сирами – роздолля : десятки найменувань , а найдорожчий коштує 1300 грн за кіло . За словами продавців , ціна висока тому , що сир з буйволиного молока , ручної роботи , має три роки витримки . " Чи є у вас сири з живими личинками сирної мухи ? " – питаю у господині одного з магазинів на ім'я Ольга . На жаль , такого немає , з двох причин : складно забезпечити зберігання і – повна відсутність попиту , пояснює господиня .

"Мы знаем такой сыр, это касу марцу с Сардинии, его выдерживают дольше обычной стадии ферментации, пока сыр не начинает подгнивать. Потом запускают в головку личинок специальной сырной мухи, достигающих 8—10 мм в длину. Через 3—6 месяцев все это едят. Но личинок есть не обязательно, можно их удалить", — рассказала Ольга.

А ось сиру зі справжніми трюфелями нам скуштувати вдалося . Вразило . Знайшли ми і трюфелі , але не свіжі , а мариновані , 35 – грамова баночка коштує 400 грн . Як нам роз'яснили продавці , такий гриб використовується як приправа .

Як приправа і для желе

Як нам розповіли фахівці , багато дорогих делікатесів не їдять ложкою , а використовують , наприклад , як приправу .

"Икра улитки  — сильный афродизиак, сытный белковый продукт, хотя некоторые воспринимают его как аперитив, — говорит Антон Яременко. — Ее не мажут на хлеб, так как вкус очень сильный — похоже на смесь привычных грибов с трюфелем, и запах слегка земляной, ведь улитки откладывают икру в землю. Поэтому шеф-повара, как правило, добавляют несколько икринок, например, в салат, дабы подчеркнуть вкус блюда".

Ще ми знайшли на ринку таку рідкісну приправу , як іранський шафран по 200 грн за грам ( для порівняння : 1 г золота 999,9 % коштує 1200 грн , срібла – 15 грн ) . Продавець прянощів Ярослав розповів , чому він на порядок дорожче українського :

Реклама

"Содержание действующего вещества в шафране, дающего аромат и цвет, зависит от градусо-дней, то есть от теплого климата. У нас его выращивают в Херсонской области, но профессионалы называют наш шафран "чернобривцами". На казан с пловом его нужна целая горсть, а иранского шафрана достаточно щепотки. Еще его водный раствор хорошо выводит токсины".

Акулячі плавники – основа для знаменитого супу, який в давнину їли тільки китайські імператори. За словами кухаря одного з рибних ресторанів Києва Сергія Развадовського, катран (500 грн / кг за стейк) цілком підходить – будова його хрящів така ж, як у будь-якої іншої акули, тільки їх треба приблизно вдвічі більше. Саме хрящі в розвареному вигляді є основою желеподібної консистенції страви. Що стосується розповідей про чудодійні властивості супу (підвищення чоловічої сили, лікування раку), то наука цього не підтверджує. А ось очищений морський гребінець (молюск) практично безвідходний продукт: обсмажити на сковорідці, полити лимонним соком і оливковою олією, посипати спеціями – і готово.

boy_8694

Шафран дорожче срібла

В мережі: стейк з крокодила і личинки

У пошуках викреслити зі списку делікатесів вирушаємо у всесвітню павутину. І відразу ж удача: на сайті безкоштовних оголошень продають консерви з квашеного оселедця (сюрстремінг – шведський національний продукт, який представляє собою консервований оселедець). Правда, дорогувато – 950 грн за 440 грамів риби, що неприємно пахне! Причому, як нам відповів продавець, торг недоречний – термін зберігання банки аж до 2019 року, час у нього є. На інших маркет-плейсах знайшовся і дуріан, під замовлення з Таїланду за ціною близько 500 грн/кг. З огляду на, що плід важить 5-8 кг, за нього довелося б викласти 2,5-4 тис. грн. Готові були нам продати і ікру морського їжака, причому недорого: 540 грн за 200 г. Продавець запевняв, що вченими відзначені лікувальні якості цієї ікри при лікуванні і профілактиці онкологічних захворювань. А поласувати стейком з зімбабвійського крокодила можна за 1660 грн/кг. Продається він в вакуум-упаковці вагою 250 г кожна. Не дефіцит і кава копі-лувак, зерна якої, нагадаємо, проходять через стравохід мусангів (малайських пальмових куниць), що поїдають неочищені кавові зерна. На маркет-плейс prom.ua 50 г зерен продавали за 490 грн, 100 г – за 777, по акції, оскільки підходив до кінця термін зберігання. Але все одно це на порядок дорожче, ніж кіло звичайної кави. Втім, бариста однієї з київських кав'ярень Марина впевнена, що цей напій для дуже тонких цінителів.

"Мы как-то взяли на пробу, заварили, как указано в рецепте, продегустировали. Вкус немного отличается от привычного — он очень мягкий, не горчит без сахара и немного отдает мускусом. Но считаю, что копи-лувак вряд ли стоит таких больших денег, это больше пиар продукта. Почти весь выпили сами, так как его мало кто спрашивал, несмотря на рекламу, ведь чашечка стоит 70—75 грн", — рассказала нам Марина.

Там же любителі свіжих трюфелів можуть купити чорний трюфель " всього " за 15,5 тис . грн / кг . Але , як роз'яснив нам кухар Сергій Развадовський , це , швидше за все , штучно вирощений продукт , адже дикий гриб , привезений з Франції чи Іспанії , коштує від 1000 євро / кг , а найбільш елітні сорти і особливо великі екземпляри можуть коштувати до 50 тис . євро / кг .

"Такие грибы вы у нас вряд ли найдете, настоящие ценители этого продукта имеют возможность попробовать их в Европе, тем более что их еще надо уметь правильно приготовить", — уверен Развадовский.

Найпростіший рецепт , за його словами – це омлет з трюфелем і шинкою , причому спеції додавати не можна , щоб не перебити тонкий грибний смак і аромат .

Досить пропозицій і дичини. В одному з мисливських господарств під Харковом нам були готові продати оленину, м'ясо кабана, козулі, качок і фазанів. Все, як запевнили, вирощено в мисливському господарстві, проходить ветекспертизи і безпечно для вживання в їжу. Можна купити як свіже м'ясо, так і вже приготоване, наприклад копчене філе кабана в вакуумі за 700 грн/кг. На свіжина ціни демократичніші: так, ціла туша невеликого кабана (до 60 кг) коштує по 170 грн/кг (вепр обійдеться в 10 тис. грн), ошийок – 200 грн/кг, лопатка – 170. Олень і косуля дорожче – по 270 грн/кг (якщо брати тушу) і від 300 до 500 за кіло свіжого м'яса в залежності від того, звідки воно вирізано. Дика качка вагою до кілограма йде по 150 грн/кг, а фазан – удвічі дорожче. Ведмедини і м'яса бобра не буває, оскільки ці тварини занесені до Червоної книги України.

А ось пропозицій сиру з живими личинками ( касу марцу ) знайти не вдалося . Развадовський каже , що його експорт з ЄС заборонений з санітарних міркувань , більш того , навіть в Європі касу марця дозволили тільки тому , що італійцям вдалося довести : це традиційний національний продукт , який виробляється на Сардинії понад 250 років ( ще з XVII ст. ) . А ще він внесений до Книги рекордів Гіннеса як найбільш небезпечний для здоров'я .

Дари моря. Морепродукти везуть свіжими за тисячі кілометрів, тому ціна немаленька
Дари моря. Морепродукти везуть свіжими за тисячі кілометрів, тому ціна немаленька
Сири. Найдорожчий – з молока буйволиці
Сири. Найдорожчий – з молока буйволиці
Трюфель. Використовується як приправа
Трюфель. Використовується як приправа
Тропічна екзотика. Користується попитом у багатьох гурманів, мандрівників і любителів нового
Тропічна екзотика. Користується попитом у багатьох гурманів, мандрівників і любителів нового
1/4

Екзофрукти: пітахайя і кактус

На десерт – фрукти . Роман , молодий господар торгової точки , що спеціалізується на фруктовій екзотиці , пустив нас на склад своєї продукції . Там при низькій температурі зберігаються десятки ящиків з плодами тропічних рослин , про які багато хто навіть не чули , не кажучи про те , щоб спробувати . Тому що ціна кусається : за один екзофруктик завбільшки з яблуко або їстівний кактус , схожий формою і розмірами на гранату – лимонку , треба викласти 100-200 гривень !

"Занимаюсь этим бизнесом 1,5 года, — рассказал нам Роман. — В сезон ассортимент доходит до 100 наименований. Сейчас — вполовину меньше. Вот, например, гранадилла, самый сладкий фрукт из рода маракуйя. Она оранжевого цвета, продается поштучно — 70—90 грн в зависимости от калибровки. Кактусы продаю по 600 грн/кг, на кило их идет 5—6 штук. Красная питахайя, или "глаз дракона" (размером с большую грушу. — Авт.), стоит 200 грн за штуку, желтая — еще дороже. А папайя весом около килограмма, которую еще называют плодом хлебного дерева, идет 350 грн за штуку. Так дорого потому, что при сборе тропических фруктов применяется ручной труд: сбор, калибровка по размеру, плюс доставка за несколько тысяч километров, налоги".

За словами Романа , стабільний попит є , конкурентів у нього поки небагато . Основні клієнти – багаті гурмани або люди , які попрацювали в тропічних країнах і які розуміють , що вони купують . Ще беруть товар ресторани . При нас екзотикою ніхто не цікавився , люди купували традиційні груші , апельсини , сливи , банани . Багато продавців делікатесів скаржаться , що головна проблема – консерватизм українців , які не ризикують витрачатися на невідому дивину .

446156930_1_1000x700_delikates-konserva-surstromming-syurstremming-syurstreming-podarok-kiv_rev015

Сюрстремінг. Шведський делікатес продають по 950 грн за банку

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Говорить президент України
Більше заяв Зеленського
ЗСУ: головне
Докладніше
Війна в Україні з космосу
Більше новин
🙏 Keep Calm
Допомога під час війни
Більше новин
Хроніка обстрілів
Більше про це
У пошуках роботи
Знайти своє місце!
🏠 Квартирне питання
Новини нерухомості
🚘 Актуалка для автовласників
Що ще нового?
"Разом нас багато"
Нас не подолати
⚽ Фан-сектор
Вболівай за футбол!
Be in Techno Trends
Слідкуй за новинами
⭐ Срачi прибули
Більше скандалів
🔮 Прогнози та гороскопи
Що ще кажуть зірки?
Герої не вмирають!

Позивний “Депутат”... Сергій Компанієць - старшина роти 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”. Воював на передовій з 2014 року. Хлопці називали 47-річного старшину батьком, бо він допомагав і вчив кожного. Загинув у бою під Ізюмом, прикриваючи побратимів. Його 16-річний син пішов вчитись у військовий коледж…

Історія героя
статистика
Курс криптовалюти сьогодні

Валюта

Ціна, usd

Bitcoin (BTC)

64362.95

Bitcoin Cash (BCH)

370.91

Binance Coin (BNB)

526.73

Ethereum (ETH)

3346.42

Litecoin (LTC)

80.22

ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
51,59
50,44
51,84
27,57
53,40
51,40
52,40
27,39
54,50
52,50
52,00
27,71
55,09
53,49
55,09
28,69
55,25
53,71
53,85
27,85
58,99
56,99
56,99
28,97
58,99
56,99
56,99
28,98
59,49
55,81
55,88
28,38
59,99
57,99
57,99
28,98
-
49,51
49,31
26,89
Наша економіка
5 головних цифр
1
Споживча інфляція Споживча інфляція
18%
2
Облікова ставка Облікова ставка
25%
3
Офіційний курс євро Офіційний курс євро
29,7 грн
4
Офіційний курс долара Офіційний курс долара
29,25 грн
5
Міжнародні резерви Міжнародні резерви
$22,8 млрд
Знати більше💡
Валюта
Курс гривні сьогодні

Валюта

Ціна (грн)

Долар США ($)

38.97

Євро (€)

42.45

"Ми з України"
Наш плейлист

PROBASS ∆ HARDI

"Доброго вечора"

PROBASS ∆ HARDI

Макс Барських

"Буде весна"

Макс Барських

Олександр Пономарьов

"Україна переможе"

Олександр Пономарьов

Антитіла

"Топити за своє"

Антитіла

ТНМК и Kozak System

"Мамо"

ТНМК и Kozak System
Співаймо разом!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти