Експерти розповіли, як правильно вибирати і їсти хамон та сало. Хамон – іспанський делікатес. Свинячу ногу спочатку в'ялять від півроку до двох з половиною років, а потім нарізають тоненькими слайсами. Навіть професію спеціальну вигадали – кортадор – людина, яка нарізає хамон. Власник м'ясного магазину Андрій каже, щоб навчитися правильно нарізати м'ясо, потрібно тренувався не один місяць.
"Якщо м'ясо нарізане недостатньо тонко – воно просто не жується. Навіть найкращий хамон якщо буде нарізаний неправильно – він зіпсований", – говорить Андрій Шукевич, кортадор, власник м'ясного магазину.
А ось про наш національний делікатес – сало – українці поступово починають забувати. У 2018 року ми з'їли його на 10% менше, ніж в 2017.
Шеф-кухар ресторану Віктор каже, люди просто знають мало рецептів приготування сала.
"Нарізаємо на маленькі скибочки, це як аналог карпаччо, і зараз будемо його доповнювати скибочками часнику ... Додаємо цибулю і масло з кропу з петрушкою", – розповідає Віктор Тимчишин, шеф-кухар ресторану.
Сало і хамон потрібно вміти правильно вибирати. Хамон купуйте тільки той, який зрізається у вашій присутності. Це гарантія свіжості продукту. А ось вибирати сало слід за кількома критеріями.
"Сало не повинно бути твердим, інакше це говорить про те, що воно дуже довго зберігалося. Звертайте увагу на шкірку сала: якщо є шкірка сала, то вона не повинна бути пошкоджена. Вона не повинна розлазитися", – говорить Олена Сидоренко, харчовий технолог.
Дієтолог Людмила Гончарук не радить зупиняти свій вибір на чомусь одному. І українське сало, і іспанська хамон по-своєму корисні. Однак їсти такі делікатеси можна не частіше трьох разів на тиждень, інакше погіршується кровообіг.
Раніше ми писали, кому корисно їсти сало.
Нагадаємо, іспанський футбольний клуб розфарбував свою форму в кольори хамона.
Читайте також:
- Після свят в Україні обвалилися ціни на деякі продукти: що подешевшало
- Солодощі та сало: у Вінниці з'явилися гастрономічні "візитки"
- Індекс салбургера: ціни на основні продукти в Україні продовжують зростати
- "Український бургер" різко додав у ціні – експерт
- День Незалежності-2020: страви української кухні, які варто спробувати кожному іноземцю
- Де дешевше купувати м'ясо: ціни в різних областях України серйозно відрізняються